Tι είναι το clean eating: ΑΘΩΟ ή ΒΛΑΒΕΡΟ;

Tι είναι το clean eating: ΑΘΩΟ ή ΒΛΑΒΕΡΟ;

Αν πληκτρολογήσεις το hashtag #cleaneating στα social media και ειδικά στο instagram, θα βρεις δεκάδες εκατομμυρίων δημοσιεύσεις να εμφανίζονται στην οθόνη σου, όλες εκ των οποίων αποτυπώνουν πολύχρωμες σαλάτες, επίπεδες κοιλιές, πράσινα αντιοξειδωτικά smoothies. Η “φρενίτιδα” που έχει κατακλύσει τον κόσμο του διαδικτύου έχει κάνει αρκετούς να μιλούν για κίνημα, αλλά πόσο σίγουρη είσαι ότι ξέρεις όσα χρειάζεται σχετικά με το trend της εποχής;
Τι είναι το clean eating;
Καλή ερώτηση. Την αξία των φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφών και της ποικιλίας των λαχανικών στη διατροφή μας τη γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται περισσότερο αισθητή η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου εξαιτίας της εμφάνισης των διάφορων wellness bloggers.

Το clean eating, λοιπόν, είναι ένας όρος που προέκυψε από αυτή την εντατικοποιημένη προσπάθεια μύησης στον υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλά αυτό που κατέληξε να σημαίνει πλέον δεν είναι αρκετά ευδιάκριτο. Κάποιοι το συνδέουν με αλκαλικές δίαιτες, άλλοι με την αποκλειστική κατανάλωση οργανικών τροφών. Πολλές από τις και τους bloggers που το προωθούν ως τρόπο ζωής, αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών, όπως γαλακτοκομικά, τροφές με γλουτένη, ζωικά παράγωγα, με αποτέλεσμα αυτοί οι περιορισμοί να έχουν γίνει κομμάτι του ορισμού του clean eating.

Παρόλ’ αυτά και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το λεξιικό της Οξφόρδης εξηγεί το clean eating ως τη “διατροφή που αποτελείται από μη επεξεργασμένες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, που συνήθως καταναλώνεται σε μικρές μερίδες στη διάρκεια της ημέρας”.

Γιατί κυριαρχεί στα Μέσα;
Αν θες να αποδώσεις σε αριθμούς τη δημοφιλία του clean eating, δεν έχεις παρά να δεις τους ακόλουθους που έχουν στο instagram οι wellness bloggers, οι οποίοι συνολικά ξεπερνούν κάποια αρκετά εκατομμύρια, ενώ εξίσου ισχυρή απόδειξη είναι και η άνοδος των πωλήσεων των καταστημάτων με οργανικά και βιολογικά προϊόντα, όπως επίσης και η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα εν λόγω καταστήματα.

Αυτό, ωστόσο, από μόνο του δεν αρκεί για να καταστήσει τη βιομηχανία του clean eating “αθώα” στο σύνολό της. Όπως ισχυρίζονται πολλοί επικριτές του κινήματος (με εισαγωγικά ή χωρίς) το να είναι κάποιος αδύνατος ή διάσημος ή και τα δύο μαζί δεν του δίνει το δικαίωμα να παρέχει συμβουλές διατροφής και υγείας, χωρίς τα απαραίτητα προσόντα και γνώσεις. Αυτή η διχογνωμία έχει σαν αποτέλεσμα να γράφονται άρθρα, να δημοσιεύονται αναλύσεις επί αναλύσεων με κεντρικό θέμα το clean eating και κατά πόσον αυτό είναι ωφέλιμο ή όχι.

Ανεξάρητα από το μιντιακό θόρυβο, τελικά έχει ευνοήσει την καθημερινότητά μας το clean eating; Η απάντηση και εδώ δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι έχει παρακινήσει περισσότερο κόσμο να ψάχνει και να ασχολείται με έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα, είναι σημαντικό. Μια έρευνα που διεξήχθη το 2016, αναφέρει ότι το 47% των ανθρώπων ηλικίας 18-35 ετών απέκτησαν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες το διάστημα 2015-2016, με το ποσοστό να εμφανίζει αυξητική τάση για το χρόνο που διανύουμε.

Κρύβει κινδύνους και, αν ναι, ποιους;
Το clean eating, όπως και καθετί που γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα δημοφιλές και εξακολουθεί να ενδιαφέρει τον κόσμο, κρύβει κι αυτό τους κινδύνους του. Το βασικότερο είναι να μην πιστεύεις ό,τι διαβάζεις ή ακούς, αν δεν βασίζεται σε ιατρικά τεκμηριωμένη άποψη, γιατί πολλές φορές. όταν πρόκειται για το παραπάνω κέρδος, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, δεν μπορούν και δεν κάνει όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να αποκλείσουν ολόκληρες ομάδες τροφών από το διατροφολόγιό τους. Για να αποφύγεις τέτοια ενδεχόμενα, απλώς συμβουλεύσου ιατρικά εγχειρίδια ή κάποιον ειδικό με συγκεκριμένες σπουδές και γνώσεις.

Για το τέλος, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως το κλειδί είναι η ισορροπία. Οι υπερβολές ακόμα και όταν αφορά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής δεν ωφελούν. Συμβουλεύσου το γιατρό σου, αγάπα τον εαυτό σου, “αγκάλιασε” περισσότερο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και όλα θα πάνε μια χαρά.

ladylike.gr