“Συναγερμός” στο Ηνωμένο Βασίλειο: 25 νέες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο AstraZeneca

Οι αξιωματούχοι της υγείας δήλωσαν ανεπαρκή στοιχεία για αλλαγή πολιτικής παρά τους περιορισμούς στην Ευρώπη…

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει 30 νέες αναφορές για τα σπάνια γεγονότα πήξης του αίματος που έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν προκαλέσει προληπτικούς περιορισμούς στη χρήση του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Την Πέμπτη, η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με 25 περιπτώσεις σοβαρών και πολύ σπάνιων γεγονότων πήξης του αίματος, πάνω από πέντε που είχε ήδη αναφέρει αυτόν τον μήνα.

Το MHRA διευκρίνισε επίσης ότι δεν είχε δει καμία από τις ίδιες αντιδράσεις σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο BioNTech / Pfizer.

Οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ του τρυπήματος AstraZeneca και ενός πολύ συγκεκριμένου και σπάνιου τύπου γεγονότος πήξης του αίματος. Η είδηση ​​ότι ένας αυξανόμενος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να θέσει υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί καθαρά στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Αναφορές για παρόμοια περιστατικά έχουν προκαλέσει τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τον Καναδά και πιο πρόσφατα τη Γερμανία να προτείνουν στους νεότερους, οι οποίοι είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούν από την πάθηση, να αποφύγουν τον πυροβολισμό. Στη Νορβηγία και τη Δανία, το εμβόλιο συνεχίζεται.

Η κύρια κατάσταση που προκαλεί συναγερμό ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, όταν το αίμα σχηματίζει θρόμβους στις φλέβες που τρέχουν από τον εγκέφαλο, μια πιθανώς θανατηφόρα επιπλοκή.

Στις περιπτώσεις που προκαλούν ανησυχία, αυτό έχει συνδυαστεί με ένα ζήτημα που ονομάζεται θρομβοπενία όπου ένας ασθενής παρουσιάζει επίσης ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα βαριά αιμορραγία.

Στη Νορβηγία, αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν τουλάχιστον έξι τέτοιες περιπτώσεις μεταξύ 120.000 παραληπτών της τρύπησης, τέσσερις από τους οποίους πέθαναν. Στη Γερμανία, 31 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μετά από εμβολιασμούς 2,7 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων 29 γυναικών ηλικίας 20 έως 63 ετών, και δύο ανδρών ηλικίας 36 και 57 ετών. Εννέα από αυτές έχουν πεθάνει.

Έως και στις 24 Μαρτίου, το MHRA έχει λάβει 22 αναφορές για CVST και οκτώ αναφορές για άλλα συμβάντα θρόμβωσης σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, από συνολικά 18,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου μία περίπτωση σε κάθε 600.000 παραλήπτες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 17 περισσότερες αναφορές για CVST έχουν γίνει αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προς το παρόν για να κάνουν αλλαγές στην πολιτική εμβολιασμού. Ακόμα και αν είχε δημιουργηθεί αιτιώδης σύνδεσμος, ορισμένοι εμπειρογνώμονες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι θα ήταν λογικό να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς καθώς τα περιστατικά θρόμβων αίματος φαίνονται εξαιρετικά σπάνια.

Ο Γιοχάνες Όλντενμπουργκ, καθηγητής ιατρικής μετάγγισης στο πανεπιστήμιο της Βόννης, δήλωσε ότι συμφώνησε με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, παρόλο που πίστευε ότι ο πυροβολισμός AstraZeneca προκαλούσε τα συμπτώματα.

«Αν είχα μια επιλογή μεταξύ άμεσου εμβολιασμού με το AstraZeneca ή περιμένοντας τέσσερις εβδομάδες για το Moderna, τότε θα επέλεγα το εμβόλιο AstraZeneca επειδή οι τέσσερις εβδομάδες προστασίας υπερτερούν κατά πολύ αυτού του κινδύνου», είπε.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca δήλωσαν ότι οι δοκιμές τους έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι συνέχιζαν να παρακολουθούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες καθώς η λήψη έγινε.

Ο Δρ June Raine, διευθύνων σύμβουλος του MHRA, επανέλαβε ότι «τα οφέλη του εμβολίου Covid-19 AstraZeneca στην πρόληψη της μόλυνσης Covid-19 και των επιπλοκών του συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων και το κοινό θα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει το εμβόλιό του όταν καλείται να το κάνει».

Anna Gross, Λονδίνο

Πηγή: Voicenews.gr