SOS! Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείς…

SOS! Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείς…

 
Ο πόνος είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να σας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως κάθε πόνος είναι ανησυχητικός και οφείλεται σε κάτι σοβαρότερο. Όμως αυτά τα 6 συμπτώματα αποτελούν “καμπανάκι”για την υγεία και καλό θα ήταν αν νιώθετε κάποιο από τα παρακάτω να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Αδυναμία στα πόδια και τα χέρια

Αν νιώθετε αδύναμα ή έντονο μούδιασμα στα χέρια, τα πόδια ή ακόμα και το πρόσωπο μπορεί να είναι δείγμα εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά αν είναι μόνο από τη μία μεριά του σώματος. Εξίσου ανησυχητικό είναι και αν δεν μπορείτε να κρατήσετε την ισορροπία σας, ζαλίζεστε, αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τα πόδια σας, έχετε έναν ξαφνικό πολύ δυνατό πονοκέφαλο, αισθάνεστε σύγχυση και έχετε πρόβλημα στην όραση ή την ομιλία. Είναι σημαντικό να αντιδράσετε άμεσα καθώς αν πάρετε την κατάλληλη αγωγή μέσα σε 4,5 ώρες από την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος μειώνετε τον κίνδυνο μίας μακροπρόθεσμης αναπηρίας από το εγκεφαλικό.

 

Πόνος στο στήθος

Όταν πρόκειται για πόνο στο στήθος καλύτερα να είστε υπερβολικοί και να τρέξετε στο γιατρό παρά να το αγνοήσετε. Ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από εφίδρωση, πίεση, δύσπνοια, ναυτία. Ο πόνος σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, μίας νόσου της καρδιάς ή θρόμβου του αίματος στους πνεύμονες. Ακόμα κι αν ο πόνος ήταν στιγμιαίος ή έρχεται και φεύγει, μιλήστε στο γιατρό σας.

 

Ευαισθησία ή πόνο στο πίσω μέρος, χαμηλά στο πόδι

Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη πως υπάρχει θρόμβος του αίματος ή οξεία φλεβική θρόμβωση. Συνήθως συμβαίνει μετά από πολλές ώρες που έχετε περάσει καθιστοί, όπως σε ένα μεγάλο ταξίδι με αεροπλάνο ή αν μείνατε στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως όταν στέκεστε και μπορεί επίσης να παρατηρήσετε και πρήξιμο. Είναι λογικό για παράδειγμα να νιώθετε πόνο ή τράβηγμα όταν ασκήστε αλλά αν έχετε έντονη ερυθρότητα στα σημεία αυτά, έντονο αίσθημα θερμότητας, πρήξιμο ή αν φέρνοντας σε θέση flex τα δάχτυλα των ποδιών σας πονάτε, τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

Αίμα στα ούρα

Το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι σημάδι πολλών διαφορετικών παθήσεων. Όταν συνοδεύεται από πόνο στα πλευρά ή την πλάτη σας, ίσως να έχετε πέτρες στα νεφρά. Αν πάλι μαζί με το αίμα παρατηρήσετε ότι έχετε έντονη ανάγκη να πηγαίνετε συχνότερα τουαλέτα ή από πόνο κατά την ούρηση ίσως να υπάρχει κύστη ή μια λοίμωξη στα νεφρά που συνήθως συνοδεύεται και από πυρετό. Τέλος, αν δεν αισθάνεστε κάτι ίσως να είναι σύμπτωμα καρκίνου στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη.

 

Σφυρίζετε όταν αναπνέετε

Τα αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Αν παρατηρείτε έναν ήχο σαν σφύριγμα στην αναπνοή σας, μπορεί να είναι σημάδι νόσου των πνευμόνων, άσθματος, αλλεργία ή έκθεση σε χημικές ουσίες. Αν μάλιστα έχετε βήχα με κίτρινη ή πράσινη βλέννα, πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι δείγμα βρογχίτιδας ή ακόμα και πνευμονίας.

 

Αυτοκτονικές σκέψεις

Δυστυχώς, συχνά αμελούμε την ψυχική μας υγεία. Αν νιώθετε παγιδευμένοι, απελπισμένοι και κάνετε τέτοιες σκέψεις πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε το γιατρό. Θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε γρήγορα και αποτελεσματικά μία κρίση.
ΠΗΓΗ: http://yolife.gr/