Παραδοχή επιστημόνων: “Το lockdown δεν αποδίδει – Κάποια μέτρα είναι παράλογα”

Οι επιστήμονες, τονίζουν πως το lockdown δεν είναι αποδοτικό μέτρο, ενώ αρκετές από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν κάποια λογική.

Μπορεί λοιπόν, εδώ και έναν χρόνο το lockdown να βρίσκεται στο επίκεντρο, των συζητήσεων γιατρών και επιστημόνων, όμως πλέον τα αποτελέσματα δεν είναι επαρκή και προτάσεις και εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν.

«Έχουν ζορίσει τα πράγματα, έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Καλό είναι τα υπουργεία να ετοιμάζονται για μια καινούργια φάση ανοίγματος που θα έχει να κάνει και με περισσότερα τεστ. Στις επιχειρήσεις, στα σχολεία κλπ. Πρέπει να αρχίσει η καμπύλη να πέφτει προς το κάτω, για να κάνουμε τέτοιες σκέψεις», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο», εκτίμησε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως μετά τις 15/3 δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.

«Τα κρούσματα είναι πολλά και ένα ισχυρό όπλο όπως το lockdown δεν είναι δυνατό. Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση, είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει εύκολη λύση», αναφέρει ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ μιλώντας στο OPEN πρόσθεσε ότι «το lockdown δεν λειτούργησε διότι πήγαμε σε μέτρα ακορντεόν με μικρό ορίζοντα ενώ θα έπρεπε τα μέτρα είναι πιο μακροπρόθεσμα ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα η ζωή των πολιτών λέγοντας πώς όταν κινούμαστε στα όρια του lockdown η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι η καλύτερη».

«Το sms τελικά δεν είναι τελικά υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα sms θέλει και να βγει όσες φορές θέλει. Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Αποφασίστηκε ένα άνοιγμα και όχι μια πιο συντηρητική λειτουργία με μέτρα», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Τζανάκης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί»

«Είναι ανάγκη να υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς μετακινήσεις πολιτών, καθώς θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον», δήλωσε με νόημα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. Μάλιστα, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως «θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτοί στην άθληση» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Αποκάλυψη Κοτανίδου: Παίρνουμε λάθος αποφάσεις
Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», έκανε παρέμβαση στην διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» που διοργάνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Σε αυτήν παρουσιάστηκε και έρευνα που έγινε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου και ήταν πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων.

Αναφερόμενη στην επιτροπή και την λειτουργία της η κα Κοτανίδου είπε: «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Πηγή: Voicenews.gr