Καραντίνα στους εμβολιασμένους

Για το αμερικανικό Cdc, μετά  την δεύτερη  επαναληπτική  δόση  οι  εμβολιασμένοι   μπορεί να αποφύγουν την  καραντίνα  σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή  με ένα θετικό κρούσμα.  Στην Ιταλία καλείται  η Cts να επέμβει  ώστε να βοηθήσει να επανέλθει η φυσιολογικότητα.

Καραντίνα  έστω και εάν οι εμβολιασμένοι  έρθουν σε επαφή  με ένα θετικό κρούσμα covit. Πρόληψη ανούσια   ή  αναγκαία;  Υπάρχει αντιπαράθεση  αρκετό καιρό   πάνω σε αυτό το θέμα,   χωρίς να μπορούν να βρουν μια  συμφωνία οι ειδικοί  και οι οργανώσεις. Από την Αμερική  έρχονται συμβουλές πιο  ήπιες : εαν σεβόμαστε  καθορισμένα κριτήρια ασφαλείας,  η καραντίνα  δεν  θα είναι αναγκαία.

Η Ευρώπη  όμως κινείται  με πιο προσεχτικό τρόπο,  με φόβο στις μεταλλάξεις  και την πιθανή αδυναμία  των εμβολίων. Και στην Ιταλία  άρχισε η  συζήτηση. Το αμερικανικό Cdc: η καραντίνα  δεν απαιτείται  στους επόμενους  τρεις  μήνες  από την δεύτερη δόση  του εμβολίου. Το κέντρο  ελέγχου της επιδημίας ( CDC ) άφησε την εξής δήλωση. Εάν εμβολιάστηκε ο ασθενής και  με την δεύτερη  δόση  για το κορονοιο, και πέρασαν 15 μέρες από την δεύτερη δόση,  μετά μια επαφή  του με θετικό  κρούσμα  , μπορεί  να μην τεθεί  σε καραντίνα. Σε άλλη περίπτωση που έχουν περάσει τρείς   μήνες και έρθει  σε επαφή με κρούσμα, επειδή δεν ξέρουμε  τη διάρκεια της ανοησίας,  μπορεί  να χρειαστεί να μπεί σε καραντίνα.

Να αποφύγουμε την καραντίνα  ή  την απομόνωση  για τα εμβολιασμένα άτομα,  δεν σημαίνει ότι πρέπει  να αφήσουν τις προφυλάξεις. Γιατί έστω και εαν είναι καλυμμένοι με αντισώματα , μπορούν να μεταδώσουν τον ιό από  την μύτη  και από το στόμα  και  να μολύνουν, ο μη  εμβολιασμένο άτομο .Το cdc λεει ότι  με τα εμβόλια  αποφεύγεται  η συμπωματική νόσος ,  μα  δεν έχουν  αποδείξει  ότι  μπορεί  να αποφευχθεί  η ασυμπτωματική  νόσος.
Λοιπόν: οι μάσκες οι αποστάσεις  και το πλύσιμο των χεριών  παραμένει  υποχρεωτικό  για όλους. Αυτά τα κριτήρια  μας λέει  η εταιρεία  πρέπει  να ισχύουν  και για το υγειονομικό προσωπικό που έχει  εμβολιαστεί κανονικά και εργάζεται  σε στενή επαφή  με ασθενείς  covit. Εκτός  εργασίας  δεν θα  ήταν υποχρεωτική  η καραντίνα.
Η μόνη  εξαίρεση  θα ήταν για τους νοσοκομειακούς  ασθενείς  και τους διαμένοντες στα γηροκομεία ,διότι  αν και έχουν εμβολιαστεί  δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα,  εάν έρθουν   σε επαφή με έναν θετικό, και αυτό,   γιατί  δεν γνωρίζουμε ,  πόσο  είναι ικανό το εμβόλιο  να τούς  προστατεύει , αφού  εξαρτάται  από την ανοσοποιητικη τους απάντηση -ικανότητα.
Πηγή: Voicenews.gr

Γράφει η Μαρία Αθανασίου