
Η χοληστερίνη υπολογίζεται σε χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης για κάθε δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Ένα αποτέλεσμα κάτω από 200 mg/dL (5,2 mmol/L) είναι ιδανικό. Ένα επίπεδο κάπου μεταξύ 200-239 mg/dL (5,2-6,2 mmol/L) βρίσκεται οριακά κάτω από το νούμερο υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα διαιτητικό πλάνο με χαμηλή χοληστερόλη. Μια τιμή πάνω από 240 mg/dL (6,3 mmol/L) είναι το όριο υψηλού κινδύνου.
Τι να τρώτε και τι όχι για να πέσει η χοληστερίνη
Τροφές που αυξάνουν την χοληστερόλη αίματος
Προσπαθήστε να περιορίσετε γενικά την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε και τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, όπως:
- Βούτυρο
- Σκληρές μαργαρίνες
- Λαρδί
- Λιπαρό κρέας και προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα
- Πλήρη λιπαρά τυριά, γάλα, κρέμες γάλακτος και γιαούρτια
- Καρυδέλαιο, φοινικέλαιο και κρέμα καρύδας
Επιπλέον, πολλές τροφές, όπως η σοκολάτα γάλακτος, τα ζαχαρωτά, τα κέικ, οι πουτίγκες, τα μπισκότα κ.α., τα οποία περιέχουν υλικά από την παραπάνω λίστα μπορεί επίσης να αυξήσουν την χοληστερόλη.
Πηγή: Iatropedia.gr