Χοληστερίνη: Τι να φάτε για να πέσει και ποια όρια να προσέχετε

Top view of wooden cutting board with a heart shape surrounded by an assortment of food rich in Omega-3 like various kinds of nuts like hazelnuts, peanuts and almonds, canned and raw fish like salmon and sardine, some heaps of seeds like chia seeds, quinoa and flax seeds, some fruits like avocado and olives, vegetables like spinach and broccoli, and olive oil. The cutting board has a wooden spoon and a spinach leaf but also has a useful copy space on top. Low key DSLR photo taken with Canon EOS 6D Mark II and Canon EF 24-105 mm f/4L
Η ολική χοληστερίνη του αίματος, επίσης γνωστή ως το επίπεδο της χοληστερόλης ορού, αξιολογείται ανάλογα με τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής ασθένειας που ο κάθε τύπος χοληστερόλης προκαλεί.

Η χοληστερίνη υπολογίζεται σε χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης για κάθε δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Ένα αποτέλεσμα κάτω από 200 mg/dL (5,2 mmol/L) είναι ιδανικό. Ένα επίπεδο κάπου μεταξύ 200-239 mg/dL (5,2-6,2 mmol/L) βρίσκεται οριακά κάτω από το νούμερο υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα διαιτητικό πλάνο με χαμηλή χοληστερόλη. Μια τιμή πάνω από 240 mg/dL (6,3 mmol/L) είναι το όριο υψηλού κινδύνου.

Τι να τρώτε και τι όχι για να πέσει η χοληστερίνη

Τροφές που αυξάνουν την χοληστερόλη αίματος

Προσπαθήστε να περιορίσετε γενικά την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε και τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, όπως:

  • Βούτυρο
  • Σκληρές μαργαρίνες
  • Λαρδί
  • Λιπαρό κρέας και προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα
  • Πλήρη λιπαρά τυριά, γάλα, κρέμες γάλακτος και γιαούρτια
  • Καρυδέλαιο, φοινικέλαιο και κρέμα καρύδας

Επιπλέον, πολλές τροφές, όπως η σοκολάτα γάλακτος, τα ζαχαρωτά, τα κέικ, οι πουτίγκες, τα μπισκότα κ.α., τα οποία περιέχουν υλικά από την παραπάνω λίστα μπορεί επίσης να αυξήσουν την χοληστερόλη.

Πηγή: Iatropedia.gr