5 συμπτώματα του εγκεφαλικού…

5 συμπτώματα του εγκεφαλικού…
Αν και η πλειοψηφία των εγκεφαλικών εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας από 65 ετών και άνω, περίπου το 10% όλων των εγκεφαλικών συμβαίνει σε ανθρώπους κάτω των 45- και οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες.
Κάθε χρόνο περισσότερες από 100.000 γυναίκες κάτω των 65 θα πάθουν εγκεφαλικό. Αυτό σημαίνει ότι εσύ ή κάποια που γνωρίζεις μπορεί να βιώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα για εγκεφαλικό πολύ νωρίτερα απ’ ότι περίμενες.
Οι πιθανότητες μάλιστα είναι μεγαλύτερες στις γυναίκες λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του καπνίσματος, της υψηλής χοληστερίνης, του διαβήτη και της εγκυμοσύνης, που επιφέρει ορμονικές διαταραχές.
«Ο πιο κοινός τύπος, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 έως 90 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων), συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει αρκετό αίμα και οξυγόνο να πάει στον εγκέφαλο», λέει ο Andrew Stemer, M.D.
Όσο περισσότερο περιμένεις, τόσο περισσότερος χρόνος υπάρχει για κάποια μόνιμη βλάβη να συμβεί.
Ορίστε τα μεγάλα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να έχεις στο νου ως συμπτώματα εγκεφαλικού:
1. Νιώθεις αδύναμη ή μουδιασμένη στο ένα μέρος του σώματός σου

Η ξαφνική απώλεια δύναμης στο ένα μέρος του σώματός σου, ειδικά στο χέρι ή στο πόδι, θα πρέπει να σε ανησυχήσει αμέσως. Ακόμα, μπορεί να «πέσει» η μία πλευρά του προσώπου σου.

2. Νιώθεις δυσκολία στην ομιλία

Ο Stemer σημειώνει ότι υπάρχει ένα φάσμα σοβαρότητας στην αδυναμία της ομιλίας. Μπορεί να νιώσεις ότι δεν μπορείς να αρθρώσεις τις λέξεις ή ότι δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις τι λένε οι συνομιλητές σου. Οτιδήποτε ξεφεύγει από μία φυσιολογική στιγμή που μπορεί απλώς να μην θυμάσαι τη λέξη που θέλεις να χρησιμοποιήσεις πρέπει να σε ανησυχήσει, ιδιαίτερα αν νιώθεις ότι οι λέξεις έχουν κολλήσει στην άκρη της γλώσσας σου.
3. Έχεις ένα δυνατό πονοκέφαλο

Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε κάποιο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπου «αντί να φράξει κάποιο σωληνάκι, δημιουργείται διαρροή σε αυτό και έχεις αιμορραγία στον εγκέφαλο», αναφέρει ο Stemer. Αυτά τα εγκεφαλικά είναι πιο σπάνια, αλλά έχουν μεγαλύτερο επίπεδο θνησιμότητας.
4. Χάνεις μέρος της όρασής σου

Αντί να χάσεις ολόκληρη τη δυνατότητα της όρασης στο ένα μάτι, είναι πιο πιθανό να χάσεις το ίδιο μέρος της όρασης και στα δύο μάτια. Για παράδειγμα, μπορεί κανένα από τα δύο μάτια να μην μπορεί να δει στα αριστερά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ο ίδιος ο βολβός του ματιού και το οπτικό νεύρο λειτουργούν κανονικά, αλλά το μέρος που πηγαίνουν προς επεξεργασία οι πληροφορίες στον εγκέφαλο έχει πάθει ζημιά», λέει ο Stemer.
5. Νιώθεις ξαφνική έναρξη κάποιου ή όλων των παραπάνω συμπτωμάτων

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ γρήγορα, αλλά δε χρειάζεται να εκδηλωθούν και όλα μαζί, ώστε να σιγουρευτείς ότι πρέπει να πας στο νοσοκομείο. «Αν ένιωθα μία ξαφνική ενόχληση από κάποιο νευρολογικό ζήτημα που θα επηρέαζε μόνο ένα μέρος του σώματός μου, θα πήγαινα αμέσως στο νοσοκομείο», επισημαίνει ο Stemer. «Μπορεί να πρόκειται για μία ημικρανία ή κάτι όχι τόσο σοβαρό, αλλά αν δεν ζητήσεις αμέσως ιατρική βοήθεια, τότε θα έχεις χάσει την ευκαιρία να αντιμετωπίσεις το εγκεφαλικό. Καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να μετανιώνεις αργότερα».
ΠΗΓΗ: shape.gr