4 λάθος αντιλήψεις που είχαμε για τον πυρετό!

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αρρωσταίνουν και σηκώνουν πυρετό, ως πρώτη κίνηση έχουν την κατανάλωση κάποιου αντιπυρετικού, ώστε να καταφέρουν να μειώσουν τα συμπτώματα του πυρετού στον οργανισμό τους.

Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση θεωρείται λάθος, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ίσως να βλάπτετε τον εαυτό σας πιο πολύ από ότι τον ωφελείτε.

Πιο αναλυτικά ο πυρετός χρησιμοποιείται ως μέσο αντιμετώπισης από τον οργανισμό, με σκοπό την καταπολέμηση βακτηρίων και ιών, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μειώνει την αναπαραγωγική τους διαδικασία, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον εισβολέα.

Συγκεκριμένα αυτοί είναι οι 4 μύθοι που σχετικά με τον πυρετό που καταρρίπτει η επιστημονική κοινότητα:

1. Ο πυρετός προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο
Ο πυρετός δεν σχετίζεται με τις εγκεφαλικές βλάβες, ακόμα και όταν φτάνει σε υψηλά επίπεδα όπως οι 41οC.

2. Ο πυρετός προκαλεί σπασμούς
Το φαινόμενο των σπασμών λόγο πυρετού είναι ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς παρατηρείται μονάχα στο 5% – 8% των παιδιών, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια.

3. Καταπολεμώντας τον πυρετό καταπολεμάμε και τη λοίμωξη
Είναι λάθος η πεποίθηση ότι ρίχνοντας τον πυρετό η λοίμωξη υποχωρεί και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερος. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

4. Τα φάρμακα είναι η μοναδική αντιπυρετική μέθοδος
Πέραν των φαρμάκων υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του πυρετού όπως: το χλιαρό ντους, η ανάπαυση, η κατανάλωση πολλών υγρών και ο καλός αερισμός των χώρων.