18 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια! Προστατευτείτε…

Προσπαθήστε να αποφύγετε όσες περισσότερες μπορείτε από τις παρακάτω συνήθειες και θα δείτε άμεσα βελτίωση στην υγεία των δοντιών σας, αλλά και των αγαπημένων σας ανθρώπων.
1.Μη μασάτε τον πάγο.
2.Μην παίζετε μαχητικά αθλήματα (πυγμαχία) δίχως μασελάκι.
3.Μην ταΐζετε τα μωρά σας στην κούνια. Φροντίστε να τα ταΐσετε σε κάποιο άλλο χώρο, προκειμένου να πλύνετε τα δόντια τους πριν κοιμηθούν.
4.Αποφύγετε τα σκουλαρίκια στη γλώσσα.
5.Αποφύγετε τον τριγμό των δοντιών. Αν δε μπορείτε από μόνοι σας φορέστε μασελάκι πριν τον ύπνο.
6.Ελλατώστε τις καραμέλες για το λαιμό. Επειδή συνήθως τις αγοράζουμε από φαρμακεία, συχνά αγνοούμε πως είναι γεμάτες ζάχαρη. Όχι υπερβολή λοιπόν.
7.Ελλατώστε τη ζάχαρη γενικότερα. Είναι ο νούμερο ένα εχθρός των δοντιών.
8.Μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα αναψυκτικών. Είναι γεμάτα επιβλαβείς ουσίες για τα δόντια, ενώ περιέχουν αρκετή ζάχαρη.
9.Μην ανοίγετε αντικείμενα με τα δόντια σας.
10.Προσοχή στα ενεργειακά ποτά. Επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αν και συχνά παραπλανιόμαστε γιατί τα χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
11.Ελλατώστες τους συσκευασμένους χυμούς. Προτιμήστε τους φυσικούς ή ένα φρούτο.
12.Μην καταναλώνετε πατατάκια. Οι ουσίες που περιέχουν τα πατατάκια μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα δόντια. Επιπλέον ενδέχεται μικρά κομματάκια να κολλήσουν μεταξύ των δοντιών.
13.Προσέξτε με το άνοιγμα των ξηρών καρπών. Οι ξηροί καρποί συνήθως πωλούνται με τη φλοίδα και μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια, αν καταναλώνουμε καθημερινά.
14.Μη μασάτε τα μολύβια. Τονίστε το στα παιδιά σας. Το μέταλλο που συγκρατεί τη γόμα είναι τοξικό και επικίνδυνο για τα δόντια.
15.Πλύντε τα δόντια σας μετά τον καφέ. Έτσι θα αποφύγετε το σμάλτο των δοντιών.
16.Κόψτε το κάπνισμα.
17.Ξεπλύντε με νερό το στόμα σας μετά από κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρασιού.
18.Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι προστατεύετε και τα δόντια σας βακτήρια που ενδέχεται να παγιδευτούν