Πώς οι άνθρωποι που έχουν αχρωματοψία βλέπουν τον κόσμο γύρω τους; Μοναδικό βίντεο…

Το 0.5% των γυναικών και το 8% των ανδρών πάσχει από αχρωματοψία.

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν μόνο σε αποχρώσεις του γκρι, δεν ισχύει. Η πλήρης αχρωματοψία είναι σπάνια, με μόλις το 0.00003% του παγκόσμιο πληθυσμού να πάσχει από αυτή. Οι υπόλοιποι έχουν αδυναμία να αντιληφθούν κάποια χρώματα και συγχέονται με άλλα, ανάλογα με τον τύπο και τον βαθμό της αχρωματοψίας που έχουν.

Δείτε το viral βίντεο με τις πιο γνωστές περιπτώσεις αχρωματοψίας:

Here's How Color-Blind People See The World

This is how color-blind people see the world 🌈

Gepostet von Nifty am Donnerstag, 5. April 2018

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες αχρωματοψίας, η μονοχρωματοψία, η διχρωματοψία και η ανώμαλη τριχρωματοψία.
Κατά την μονοχρωματοψία, οι ασθενείς βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα και σε αποχρώσεις του γκρι, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Στη διχρωματοψία ένας από τους τρεις βασικούς μηχανισμούς χρωμάτων (κόκκινο, μπλε, πράσινο) απουσιάζει ή δεν λειτουργεί.
Στην ανώμαλη τριχρωματοψία, το μάτι δέχεται κανονικά τα βασικά χρώματα από το φως (κόκκινο, μπλε, πράσινο), αλλά δεν δέχεται το φως με σωστή ευθυγράμμιση, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία στο κόκκινο, το πράσινο ή το μπλε φως.

Η κάθε κατηγορία έχει φυσικά υποκατηγορίες.
Η πιο συνηθισμένη περίπτωση, ονομάζεται δευτεροανωμαλία και ανήκει στην ανώμαλη τριχρωματοψία. Πρόκειται για την αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων που βρίσκονται στο πράσινο φάσμα. Αυτό σημαίνει ότι τα πράσινα και κίτρινα πράγματα φαίνονται πιο κοκκινωπά.
Για παράδειγμα, το βράδυ τα σκούρα πράσινα αυτοκίνητα φαίνονται μαύρα, καθώς το μάτι μπερδεύεται και τα αντιμετωπίζει σαν να ανήκουν στο ερυθρό φάσμα.
Παράλληλα, βλέπουν τα χρώματα, κυρίως το πράσινο και το κόκκινο με λιγότερη από την πραγματική τους λάμψη.
Το 6% του ανδρικού πληθυσμού πάσχει από αυτή και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν.

Η δεύτερη πιο γνωστή περίπτωση είναι η πρωτανοπία, ένα είδος διχρωματοψίας.
Σε αυτή την περίπτωση το μάτι δεν αντιλαμβάνεται τα χρώματα του κόκκινου φάσματος. Έτσι, κάποιες κόκκινες αποχρώσεις φαίνονται μαύρες, ενώ κάποιες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του πράσινου φαίνονται πιο κίτρινες.
Δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αποχρώσεις του μπλε από αποχρώσεις του κόκκινου, του μωβ και του ροζ.

Στη δευτερονοπία το σημείο του ματιού που κανονικά αντιλαμβάνεται τα χρώματα του πράσινου φάσματος δεν λειτουργεί. Τα πράσινα φαίνονται πιο μπεζ και τα κόκκινα πιο καφετί. Δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τις αποχρώσεις του κόκκινου από αποχρώσεις του πράσινου, το μπλε-πράσινο από το γκρι και το απαλό ροζ από το ανοιχτό γκρι. Βιολετί, μοβ και μπλε, φαίνονται αχνά.

Η τέταρτη πιο γνωστή μορφή διχρωματοψίας είναι η τριτονοπία, την οποία έχουν μόλις 1 στους 10.000 άνδρες. Σε αυτή την περίπτωση το μάτι δεν αντιλαμβάνεται τις αποχρώσεις του μπλε. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις αποχρώσεις του πράσινου από αποχρώσεις του μπλε, το ανοιχτό μπλε από το γκρι, το σκούρο μωβ από το μαύρο και τις αποχρώσεις του πορτοκαλί από αποχρώσεις του κόκκινου.

valueforlife.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...