Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κολλαγόνο!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κολλαγόνο!

 

 

Το κολλαγόνο είναι μια από τις μορφές του συνδετικού ιστού, ο οποίος στηρίζει και ενισχύει τους άλλους ιστούς. Το κολλαγόνο είναι μια μορφή ινώδους πρωτεΐνης που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό των ανθρώπων και ακόμη και στα θηλαστικά. Αποτελεί τα τρία τέταρτα περίπου του βάρους του δέρματος αν αφαιρεθούν τα υγρά. Είναι μια σκληρή, συμπαγής ουσία που αποτελείται από δέσμες ινών πρωτεΐνης που δεν είναι πολύ ελαστικές.

Αυτή η σκληρότητα λιγοστεύει με το πέρασμα του χρόνου καθώς και με την έκθεση σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της πιο βασικής πρωτεΐνης του κολλαγόνου, της υδροξυπρολίνης. Αυτός είναι ο λόγος που μερικά από τα βασικά συμπτώματα του σκορβούτου, που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C, είναι το σκασμένο δέρμα, ούλα που αιμορραγούν και αργή επούλωση των πληγών. Χωρίς τη βιταμίνη C το δέρμα αδυνατεί να διατηρήσει τη συνοχή του.

Είναι σημαντικό το κολλαγόνο στην παραγωγή ορισμένων μερών του σώματος, όπως ισχυρά νύχια, και είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία των αρθρώσεων. Παρέχει μια υποστηρικτική δομή για διάφορους ιστούς του σώματος όπως μύες, οστά και συνδέσμους και τους αποτρέπει από το να καταρρεύσουν. Λειτουργεί μαζί με ένα άλλο συστατικό που ονομάζεται ελαστίνη.

Το κολλαγόνο λειτουργεί επίσης για να κρατήσει το δέρμα να φαίνεται σταθερό, σφι-χτό, ευέλικτο και με νεανική όψη. Νέοι άνθρωποι παράγουν φυσικά περισσότερο κολλαγόνο από ηλικιωμένα άτομα. Με την ηλικία, το κολλαγόνο στο σώμα διασπάται, κάτι που οδηγεί σε ρυτίδες και πτυχώσεις γύρω από το στόμα. Ως εκ τούτου, η διέγερση του κολλαγόνου οδηγεί σε μια πιο νεανική επιδερμίδα. Το κολλαγόνο έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση των σημαδιών της γήρανσης.
Τελείως αντίθετη δουλειά κάνει η ελαστίνη, η άλλη βασική δομική πρωτεΐνη του δέρματος. Η ελαστίνη είναι σαν ελατήριο. Προσδίδει στο δέρμα δύναμη αλλά και ανθεκτικότητα. Επιτρέπει στο δέρμα αλλά και σε άλλους ιστούς του σώματος να τεντώνονται και να επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα. Πιστεύεται ότι οι ρυτίδες δημιουργούνται από αλλαγές στη δομή της ελαστίνης και τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνει η οξείδωση.
Το κολλαγόνο και η ελαστίνη περιέχονται σε ένα υγρό το οποίο αποτελείται από αρκετές ουσίες και νερό, και αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο γιατί η επαρκής λήψη νερού είναι τόσο σημαντική για να διατηρήσετε ένα υγιές και ελαστικό δέρμα.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!”
Εκδόσεις Κάδμος.