Χρώμιο: Ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τους διαβητικούς!

Χρώμιο: Ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τους διαβητικούς!
Το ιχνοστοιχείο χρώμιο παίζει ρόλο στην ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Η έλλειψη χρωμίου είναι διαδεδομένη στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες. Η λήψη συμπληρωμάτων χρωμίου έχει φανεί ότι βελτιώνει σημαντικά τη δράση της ινσουλίνης, βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει τη γλυκόζη νηστείας. Το χρώμιο δεν είναι πανάκεια.

Αν και το χρώμιο είναι σημαντικό και πολλές περιπτώσεις διαβήτη θα βελτιωθούν με το χρώμιο, θα έχει οφέλη μόνο σε ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα χρωμίου. Τα επίπεδα χρωμίου μπορούν να αδειάσουν από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σάκχαρα ή προϊόντα λευκού αλευριού και από έλλειψη άσκησης.

Το χρώμιο υπάρχει φυσιολογικά σε τροφές όπως μπρόκολο, χυμός σταφυλιού, κριθάρι, βρώμη, μαγιά μπύρας, μελάσα, συκώτι, τυρί, πατάτες και ντομάτες. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις τροφές περιέχουν αρκετά σάκχαρα και αντενδείκνυνται για τους διαβητικούς. Υπάρχουν τροφές ενισχυμένες με χρώμιο. Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση είναι να πάρετε συμπληρώματα χρωμίου. Στα συμπληρώματα το χρώμιο είναι στη μορφή chromium polynicotinate ή chromium picolinate.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners