Χαρείτε το σεξ και στην εγκυμοσύνη! Δείτε πως…

Χαρείτε το σεξ και στην εγκυμοσύνη! Δείτε πως…

 
Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το κατά πόσον είναι σωστό η όχι μια εγκυμονούσα να έρχεται σε σεξουαλική επαφή. Σίγουρα η κάθε γυναίκα έχει ακούσει άπειρες ιστορίες, συμβουλές και προειδοποιήσεις από το περιβάλλον της. Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει.

 

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω εμέτων, πονοκεφάλων, συχνουρίας αλλά και άλγους στους μαστούς οι γυναίκες έχουν μια μείωση στην σεξουαλική τους επιθυμία. Αυτή η κατάσταση όμως αντιστρέφεται από την έναρξη περίπου του δευτέρου τριμήνου αφού η παραπάνω συμπτωματολογία υποστρέφει. Ανατομικά η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται μια δυσφορία λόγω του όγκου της κοιλιάς, όμως η πλούσια αιμάτωση του κόλπου και της κλειτορίδας υπερνικά αυτό το καθαρά ψυχολογικό εμπόδιο.
Ορμονολογικά τα επίπεδα τον οιστρογόνων, (υπεύθυνα για την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας) είναι ήδη υψηλά. Η προγεστερόνη που έχει αντίθετη δράση, παρά την αύξηση της κατά την εγκυμοσύνη, δεν καταφέρνει να ασκήσει ισχυρότερη δράση από τα ιστογόνα. Σε όλο αυτό συμβάλει και η χοριακή γοναδοτροπίνη. Με απλά λόγια η λίμπιντο της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, θα έλεγα ίσως και περισσότερο από την προ-εγκυμοσύνης εποχή.

 

Η φημολογία αναφορικά με το ότι οι σεξουαλικές επαφές μπορεί να βλάψουν το έμβρυο δεν έχει καμία βάση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αμνιακό υγρό καθώς και η πηκτή βλέννη του τραχήλου προστατεύουν το έμβρυο από τη μηχανική καταπόνηση, αλλά ακόμα και το ίδιο το σπέρμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της προεκλαμψίας.
Φυσικά είναι κατανοητό ότι και εδώ η χρήση αντιαλλεργικού προφυλακτικού είναι απαραίτητη και φυσικά ο στοματικός έρωτας καθώς και η πρωκτική διείσδυση απαγορεύονται (μεταφορά μικροβίων).

 

Όσον αφορά τις στάσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ζευγάρια κατά την επαφή, είναι λογικό πως λόγω τον σωματικών μεταβολών της γυναίκας είναι εφικτές αλλά και επιτρέποντα στάσεις οι οποίες δεν ασκούν ισχυρή πίεση στην κοιλία. Τέτοιες είναι: οι πλάγιες στάσεις, η γυναίκα από πάνω σε όρθια θέση, η γυναίκα ανάσκελα με πόδια ελαφρός σηκωμένα (αρκεί να είναι στην άκρη του κρεβατιού, προκειμένου το βάρους του παρτενέρ να μην ασκείτε στην κοιλία της γυναίκας), με την γυναίκα γονατιστή και σκυμμένη.
Τέλος είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου το sex στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται.

 

Αυτές συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Άλγος κατά την επαφή
Λοιμώξεις της περιοχής σε οποιονδήποτε από τους δυο
Χαμηλή πρόσφυση πλακούντα
Τραχηλική ανεπάρκεια
Αιμόρροια
Θυλάκιο ερρηγμένο
Κίνδυνος για πρόκληση πρόωρου τοκετού

Και να θυμάστε, το sex είναι υγεία!

 

Dr. Καπελής Σπυρίδων

Ειδ. Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
https://www.facebook.com/DrSpyros
ΠΗΓΗ: ladyslife.gr