Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια… Όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια… Όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Τα λευκά αιμοσφαίρια, παράγονται στον μυελό των οστών και είναι τα κύτταρα που μάχονται τις ασθένειες του σώματος. Όταν ο αριθμός τους είναι χαμηλός η κατάσταση ονομάζεται λευκοπενία.

Αυτή συμβαίνει όταν η συγκέντρωση των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα είναι λιγότερα από 4.500 κύτταρα ανά μικρολίτρο αίματος.

Υπάρχουν πέντε είδη λευκών αιμοσφαιρίων, τα ουδετερόφιλα, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα, τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα, αλλά η λευκοπενία αναφέρεται γενικά σε χαμηλά ουδετερόφιλα, που είναι τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Οι αιτίες της λευκοπενίας είναι πολλές: Ανεπάρκεια μυελού των οστών από μόλυνση, εισβολή όγκου ή ουλές, αυτοάνοσες νόσοι όπως ο λύκος, έκθεση σε τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών ουσιών, ακτινοβολία, ασθένειες του ήπατος ή της σπλήνας και συντριπτική μόλυνση. Η θεραπεία της λευκοπενίας βασίζεται στην υποκείμενη αιτία, τη σοβαρότητα της κατάστασης και την παρουσία μόλυνσης που σχετίζεται μ’ αυτήν.
Απομάκρυνση των αιτιολογικών παραγόντων και πρόσληψη βιταμινών

Η απομάκρυνση των πιθανών αιτιολογικών παραγόντων όπως τα φάρμακα και οι τοξίνες, συχνά είναι το μόνο που απαιτείται για να αποκατασταθεί ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων στα φυσιολογικά επίπεδα. Αλλά μέτρα περιλαμβάνουν θεραπεία ανεπάρκειας βιταμινών, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12, καθώς και θεραπεία λοιμωδών αιτιών. Καθώς οι λοιμώξεις είναι η κύρια ανησυχία στη λευκοπενία, συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο χεριών και αποφυγή επαφής με αρρώστους.
Αυξητικοί παράγοντες λευκών αιμοσφαιρίων