Υπερκινητικότητα στα παιδιά: η αιτία βρίσκεται εκεί που δεν φαντάζεστε…

Υπερκινητικότητα στα παιδιά: η αιτία βρίσκεται εκεί που δεν φαντάζεστε…

 

 

Αν το παιδί σας δείχνει σημάδια υπερκινητικότητας ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), η εξάλειψη μερικών χρωστικών από τη διατροφή τους μπορεί να έχει ωφέλιμες επιδράσεις στη συμπεριφορά τους. Αυτές οι χρωστικές είναι το Ε110 (sunset yellow), το Ε104 (quinolone yel¬low), το Ε122 (carmoisine), το Ε129 (allura red), το Ε102 (tartrazine) και το Ε124 (ponceau 4R). Αυτές οι χρωστικές χρησιμοποιούνται σε έναν αριθμό τρο¬φών, όπως αναψυκτικά, γλυκά, κέικ και παγωτά.

Κανονικά οι τροφές που περιέχουν αυτές τις χρωστικές θα έπρεπε να έχουν μια ειδική προειδοποίηση που να λέει ότι η τάδε χρωστική «μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη δράση και στην προσοχή των παιδιών». Η Food Standards Agency (FSA) ενθαρρύνει τους παρασκευαστές να βρουν εναλλακτικές ουσίες σε αυτές τις επικίνδυνες χρωστικές. Στην Ελλάδα ποιος επίσημος ελληνικός φορέας παροτρύνει τους Έλληνες παρασκευαστές να πράξουν παρόμοια; Μερικοί παρασκευαστές στο εξωτερικό έχουν ήδη πάρει δράση για την αφαίρεσή τους.

 
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να εξηγήσω ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπερκινητικότητα και στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).
Υπερκινητικότητα υπάρχει όταν ένα παιδί είναι υπερδραστήριο, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και δρα με ξαφνικές επιθυμίες χωρίς να σκέφτεται άλλες εναλλακτικές λύσεις. Οι ειδικοί θεωρούν ότι προσβάλλει το 2% μέχρι 5% των παιδιών στην Αγγλία, στην Αμερική και σε άλλες δυτικές χώρες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η υπερκινητικότητα συνδέεται και με άλλους παράγοντες πλην των τροφικών προσθέτων, όπως είναι η πρόωρη γέννηση, καθώς και γενετικοί παράγοντες.
Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) είναι κάτι περισσότερο από συμπεριφορά υπερκινητικότητας. Συνδέεται με ειδικό μοτίβο συμπεριφοράς, όπως μειωμένη διάρκεια προσοχής, και δυσκολίες στη συγκέντρωση σε σημείο που επιδρά στην ικανότητα του παιδιού να μαθαίνει και να λειτουργεί στο σπίτι και στο σχολείο. Τα παιδιά με το σύνδρομο ADHD έχουν μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

 
Κάποιοι θεωρούν ότι η σύνδεση ανάμεσα στις χρωστικές και στην υπερκινητικότητα των παιδιών δεν είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο η επιστήμονας σε ζητήματα διατροφής Sara Stanner γράφει: «Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Southampton έδειξε ότι μερικές τεχνητές χρωστικές τροφίμων μαζί με το συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά μερικών παιδιών. Παρά το ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιες ατομικές χρωστικές είναι οι υπεύθυνες για αυτή την αρνητική επίδραση, η Food Standard Agency έχει προτείνει οι γονείς των παιδιών που δείχνουν σημάδια υπερκινητικότητας πρέπει να προσπαθήσουν να εξαλείψουν τις χρωστικές που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη (Ε110, Ε104, Ε122, Ε129, Ε102 και Ε124), για να δουν αν αυτό οδηγήσει σε κάποιο όφελος. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορεί να αναμειγνύονται πολλοί άλλοι παράγοντες».
Η παιδίατρος July More είναι κάπως επιφυλακτική: «Μερικά παιδιά μπορεί να είναι επιρρεπή με ορισμένα πρόσθετα και άλλα παιδιά να είναι επιρρεπή σε διαφορετικά πράγματα. Είναι δύσκολο να καθοριστεί αν τα πρόσθετα πράγματι επηρεάζουν τη συμπεριφορά, διότι υπάρχουν τόσοι άλλοι παράγοντες που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη: πράγματα όπως χαμηλό σάκχαρο του αίματος, κούραση και αν τα παιδιά βρίσκονταν σε ψυχολογικό στρες την περίοδο της μελέτης. Το να ζητάμε από τους γονείς να κάνουν εκτίμηση στα παιδιά τους μπορεί να εισάγει το στοιχείο του bias – όλοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν πολύ δύσκολο να εξετάσουμε την επίδραση συγκεκριμένων προσθέτων ξεχωριστά»

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ