Υαλουρονικό οξύ! Το νούμερο ένα θρεπτικό συστατικό για την υγείας μας!

Υαλουρονικό οξύ! Το νούμερο ένα θρεπτικό συστατικό για την υγείας μας!

 
Το υαλουρονικό οξύ είναι βασικό συστατικό του δέρματος και παράγεται από τους ινοβλάστες. Η σύστασή του απαρτίζεται από ένα μόριο γλυκοζαμίνης και ένα μόριο γλυκορουνικού οξέος. Είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο συστατικό. Ένα μόλις γραμμάριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να κατακρατήσει έξι λίτρα περίπου νερό. Η υδρόφιλη ιδιότητά του είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας του δέρματος για την ενυδάτωσή του. Το υαλουρονικό οξύ ελέγχει το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς, δεσμεύει μεγάλες ποσότητες υγρασίας, επιβραδύνει τη διάχυση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση του δέρματος.

 

Το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί και ως λιπαντικός παράγοντας για το κολλαγόνο του δέρματος προσφέροντας ελαστικότητα και απορροφητικότητα. Βοηθά στο σχηματισμό και τη διατήρηση του κολλαγόνου, που είναι ένας σημαντικός συνδετικός ιστός. Η αποδόμηση του κολλαγόνου θεωρείται ότι προκαλεί μείωση στον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες και ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος.

 

Ένα σημαντικό μέρος του υγιούς δέρματος είναι η ικανότητά του να θεραπεύει γρήγορα τις πληγές. Αυτή η ικανότητα μειώνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στην ελάττωση της κυτταρικής διαίρεσης, που είναι σημαντική για την κυτταρική επιδιόρθωση και ανάπλαση. Ένας συντελεστικός παράγοντας είναι επίσης η μείωση της ποσότητας του υαλουρονικού οξέος στο σώμα. Το υαλουρονικό οξύ επίσης προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορεί να διατηρούν υγιείς ιστούς στα μάτια (υαλοειδής, αμφιβληστροειδής, κερατοειδής), στις αρθρώσεις (γόνατα, ιερολαγόνιο, ώμος, καρπός χεριού) και στο δέρμα. Τα διατροφικά συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος παρέχουν υγρασία στα εσωτερικά στρώματα της επιδερμίδας. Φθάνοντας στα στρώματα του χορίου της επιδερμίδας, διεισδύουν, όπως καμιά τοπική εφαρμογή δεν μπορεί να διεισδύσει. Αυτό παρέχει απαραίτητα συστατικά του υαλου- ρονικού οξέος σε κυτταρικό επίπεδο, όπου μπορεί να δράσει αποτελεσματικά, ενώ ενυδατώνει το δέρμα και μειώνει τις ρυτίδες.

 

Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στο σώμα σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά από τα σημεία που οι άνθρωποι με κληρονομούμενες διαταραχές των συνδετικών ιστών έχουν προβλήματα όπως είναι οι αρθρώσεις, οι βαλβίδες της καρδιάς και τα μάτια. Διαταραχές του υαλουρονικού οξέος είναι κοινές σε παθήσεις του συνδετικού ιστού όπως η οστεοαρθρίτιδα.

 

Το υαλουρονικό οξύ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2000 από τον Dr. Moskowitz για το πανεπιστήμιο Case Western Reserve, φαίνεται να έχει ευεργετική δράση για την υγεία των αρθρώσεων. Συγκεκριμένα το υαλουρονικό οξύ φαίνεται να συμμετέχει στην αποκατάσταση του αρθρικού υγρού, ενώ βελτιώνει τη γλοιοελαστικότητα των ιστών, επιδρά στη βιοσύνθεση των χόνδρων και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

 

Τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως υδρολυμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ, θειική χονδροϊτίνη και βιταμίνη C. Ένα τέτοιο συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος ενισχύοντας τη διαδικασία της ενυδάτωσης, να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών, να βοηθήσει στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης των ιστών, να βοηθήσει την όραση στους ενήλικες και να στηρίξει την καλή λειτουργία των αρθρώσεων ενδυναμώνοντας τη δομή των χόνδρων και περιορίζοντας τις φθορές τους.

 

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ