Τρομερή ανακάλυψη! Τι μπορεί να “κρύβει” ο εθισμός στο διαδίκτυο…

Τρομερή ανακάλυψη! Τι μπορεί να “κρύβει” ο εθισμός στο διαδίκτυο…

 

 

Δεν “κολλάνε” όλοι στα smartphone και τα tablet τους. Όμως οι περισσότεροι που εθίζονται έχουν κάποιες συγκεκριμένες ψυχικές ασθένειες.

Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου και ο εθισμός σε αυτό δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς καθώς αποτελούν μία πολύ σύγχρονη πάθηση. Ακριβώς επειδή είναι κάτι που απαιτεί την έρευνα των ειδικών, καναδοί επιστήμονες διεξήγαγαν μελέτη χρησιμοποιώντας ως εργαλείο μέτρησης του εθισμού στο διαδίκτυο το IAT (Internet Addiction Test) που αναπτύχθηκε το 1998 και μία δική τους κλίμακα με πιο πρόσφατα κριτήρια. Στην έρευνα συμμετείχαν 254 πρωτοετείς φοιτητές του McMaster University του Οντάριο όπου εκτός από την εξάρτησή τους στο διαδίκτυο αξιολογήθηκε η γενικότερη ψυχική τους υγεία.

Όσοι συμμετέχοντες παρουσίαζαν εθισμό στο ίντερνετ είχαν και μία πληθώρα από άλλα ψυχικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, στρες, έλλειψης προσοχής, παρορμητικότητας και δυσκολία συγκέντρωσης και διαχείρισης της καθημερινότητας. Πολλοί από αυτούς, δυσκολεύονταν να κάνουν σωστή διαχείριση του χρόνου ενώ ορισμένοι εμφάνιζαν ψυχαναγκαστική συμπεριφορά ή εθισμό σε ουσίες.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο φανερώνει λοιπόν ένα βαθύτερο πρόβλημα στην ψυχική υγεία του ατόμου. Γι’ αυτό ακριβώς οι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο να γίνουν μελέτες πάνω στις επιπτώσεις αλλά και στα αίτια του εθισμού καθώς θα μπορέσουν να προληφθούν ή να εντοπιστούν άλλα ψυχικά νοσήματα. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του European College of Neuropsychopharmacology στη Βιέννη.

ΠΗΓΗ: yolife.gr