Τρομακτικά ευρήματα στην οικιακή σκόνη…

Τρομακτικά ευρήματα στην οικιακή σκόνη…

 
Η σκόνη στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής από όσο νομίζαμε στο παρελθόν. Τα δάπεδα βινυλίου και πολλά προϊόντα και συσκευές οικιακής χρήσης δημιουργούν μια τοξική σκόνη που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, στειρότητα και άλλες παθήσεις.

«Νομίζουμε ότι τα σπίτια μας είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, όμως δυστυχώς μπορεί να ρυπανθούν από τοξικές χημικές ουσίες από όλα τα προϊόντα μας», δήλωσε στον Guardian η Veena Singla, επικεφαλής αμερικανικής έρευνας με θέμα την τοξική σκόνη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς συχνά παίζουν στο πάτωμα και βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, με αποτέλεσμα να εισπνέουν ή να καταπίνουν αυτές τις επιβλαβείς ουσίες.

«Καταλήγουν να εκτίθενται περισσότερο σε χημικές ουσίες στην σκόνη και είναι περισσότερο ευπαθή στις συνέπειες των τοξικών ουσιών, γιατί οι εγκέφαλοί τους και τα σώματά τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται», εξηγεί η Singla.

Η σκόνη βέβαια δεν είναι απαραίτητα επιβλαβής, καθώς έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια-«χειρουργεία» από την πολύ καθαριότητα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να ιδιαίτερα προσεχτικοί σε σχέση με τα προϊόντα που αγοράζουν.

Πολλές από τις τοξικές ουσίες έχουν ήδη απαγορευτεί από τα παιδικά παιχνίδια και ορισμένα είδη σπιτιού, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με οικοδομικά υλικά, όπως τα δάπεδα βινυλίου, και στα υλικά που χρησιμοποιούνται για το γέμισμα των επίπλων.

Ανάμεσα στις τοξικές ουσίες που εντοπίστηκαν είναι και οι φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται κυρίως στις πλαστικοποιήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά, αλλά και στειρότητα. Ακόμα, βρέθηκε και η ουσία TDCIPP που έχει αποδειχτεί ότι είναι καρκινογόνα. Η Singla τονίζει την ανάγκη να εξαλειφθούν αυτές οι ουσίες και από τα υπόλοιπα προϊόντα καθημερινής χρήσης εκτός από τα παιδικά παιχνίδια.
ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr