Το μοναδικό ελληνικό μπαχαρικό που προστατεύει από τις τροφικές δηλητηριάσεις!

Το μοναδικό ελληνικό μπαχαρικό που προστατεύει από τις τροφικές δηλητηριάσεις!
Το κόλιαντρο περιέχει ένα αντιβακτηριακό συστατικό που μπορεί να αποδειχθεί ένα ασφαλές, φυσικό μέσο για την καταπολέμηση της σαλμονέλας, μια συχνή και μερικές φορές θανατηφόρα αιτία τροφικής δηλητηρίασης, όπως προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Ιουνίου 2004 του Journal of Agriculture and Food Chemistry.

Δουλεύοντας μαζί, αμερικανοί και μεξικανοί ερευνητές απομόνωσαν την ένωση δωδεκενάλη, την οποία εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από το αντιβιοτικό gentamicin που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θανάτωση της σαλμονέλας. Λόγω του ότι οι περισσότεροι φυσικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες που βρίσκονται στα τρόφιμα έχουν χαμηλή δραστηριότητα, ο επικεφαλής της μελέτης Isao Kubo, ένας χημικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ, σημείωσε: «Μείναμε έκπληκτοι ότι δωδεκενάλη ήταν τόσο ισχυρό αντιβιοτικό». Ενώ η δωδεκενάλη βρίσκεται σε συγκρίσιμες ποσότητες τόσο τους σπόρους και τα φρέσκα φύλλα του κόλιανδρου, τα φύλλα τρώγονται συνήθως πιο συχνά, λόγω του ότι είναι ένα από τα κύρια συστατικά για τη σάλτσα, μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και πράσινες πιπεριές.

Εκτός από δωδεκενάλη, οκτώ άλλες αντιβιοτικές ενώσεις απομονώθηκαν από το κόλιαντρο, κάτι που ενέπνευσε τους επιστήμονες τροφίμων να προτείνουν ότι η δωδεκενάλη θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως άγευστη πρόσθετο τροφίμων για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης.

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος της American Association of Drugless Practitioners