Το μαγικό έλαιο που θα βελτιώσει τη ζωή σας!

Το μαγικό έλαιο που θα βελτιώσει τη ζωή σας!
Τα krill είναι οστρακοειδή σαν τις γαρίδες που συναντώνται κυρίως στις θάλασσες της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. Βρίσκονται χαμηλά στη διατροφική αλυσίδα, κοντά στη βάση, επειδή τρέφονται κυρίως με φυτοπλαγκτόν, και τα τρώνε οι φάλαινες, οι φώκιες, οι πιγκουΐνοι, τα καλαμάρια και τα ψάρια. Το krill oil, το έλαιο που βρίσκεται στο krill, εξάγεται και πωλείται ως διατροφικό συμπλήρωμα.

 

Το έλαιο krill περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σαν αυτά του ιχθυελαίου, και γι᾿ αυτό το λόγο, κυρίως, έχει γίνει δημοφιλές ως διατροφικό συμπλήρωμα.
Ένας άλλος λόγος που το krill oil έχει γίνει δημοφιλές είναι επειδή περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ασταξανθίνη. Το έλαιο krill περιέχει και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Α και Ε και κανθαξανθίνη.

 

Το έλαιο krill μελετάται ως ένα φυσικό φάρμακο για την υψηλή χοληστερίνη.

 

Προκαταρκτική έρευνα υποδεικνύει ότι το έλαιο krill μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Το έλαιο krill έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα όσο και στην οστεοαρθρίτιδα. Σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή με σχετικές φλεγμονώδεις παθήσεις η χορήγηση 300 mg ελαίου krill καθημερινά για επτά μέρες μείωσε τη CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) – ένα δείκτη φλεγμονής –περισσότερο από 15%.

Τα krill βρίσκονται στη βάση της διατροφικής αλυσίδας και μαζεύονται μακριά από τη μόλυνση στα νερά της Ανταρκτικής. Έτσι δεν έχει κανείς να ανησυχεί για τα βαρέα μέταλλα ή άλλες τοξίνες που το χαμηλής ποιότητας ιχθυέλαιο μπορεί να περιέχει. Το krill oil είναι πιο σταθερό και πιο ανθεκτικό στην ταγκίλα από ότι τα συμβατικά ιχθυέλαια. Αυτό σημαίνει ότι διαρκεί περισσότερο. Διαρκεί για δύο χρόνια σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν θα πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το ιχθυέλαιο, αν απαιτούνται υψηλές δόσεις EPA και DHA (οι δυο μορφές των ωμέγα-3) για την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης.

 

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ