Τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αυξάνουν τα περιττά κιλά…

Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology, τα περιττά κιλά μετά την εμμηνόπαυση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Στοιχεία αναλύθηκαν για πάνω από 67.000 γυναίκες, 50-79 ετών, για μια μέση χρονική περίοδο 13 ετών. Από αυτές, σχεδόν 3.400 (5%) εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Μάριαν Νιουχάουζερ του Κέντρου Αντικαρκινικών Ερευνών «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ, η ανάλυση έδειξε ότι όσο αύξανε το σωματικό βάρος της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση, τόσο αύξανε και ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. Έτσι, εκείνες με το μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν 86% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Φυσιολογικός θεωρείται ο ΔΜΣ, όταν δεν ξεπερνά το 25. Μεταξύ 25-30 το άτομο θεωρείται υπέρβαρο και πάνω από 30 παχύσαρκο. Επίσης οι γυναίκες με ΔΜΣ πάνω από 35 είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του μαστού.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση δεν επηρεάζει τη σχέση ανάμεσα στο περιττό βάρος και στον κίνδυνο κακοήθειας.