Τι πρόσθετα τροφίμων υπάρχουν στο πρωινό σας…

Τι πρόσθετα τροφίμων υπάρχουν στο πρωινό σας…

 
Ας υποθέσουμε ότι για πρωινό τρώτε μαρμελάδα με ψωμί και έναν συσκευασμένο χυμό πορτοκαλιού.

Η μαρμελάδα πιθανόν να περιέχει τα εξής πρόσθετα: Ε300 (ασκορβικό οξύ), Ε330 (κιτρικό οξύ), Ε440 (πηκτίνη) και Ε122 (azorubine ή carmoisine). Τα Ε300, Ε330 και Ε440 δεν είναι βλαβερά, αλλά το Ε122 είναι βλαβερό. Πρόκειται για μια χρωστική ουσία που, όπως έδειξε η μελέτη Southampton, μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Τη μαρμελάδα θα την αλείψετε σε μια φέτα ψωμιού. Το ψωμί μπορεί να περιέχει Ε282 (calcium proprionate) και Ε472e (diacetyltartaric και εστέρες λιπαρών οξέων γλυκερόλης). Το Ε282 συνδέεται με ημικρανίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

Ο συσκευασμένος χυμός πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει Ε211 (βενζοϊκό νάτριο). Η μελέτη Southampton έδειξε ότι το Ε211 μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα στα παιδιά. Όταν το Ε211 προστεθεί σε ποτά που περιέχουν ασκορβικό οξύ (Ε300), το Ε211 μπορεί να σχηματίσει βενζόλιο, ένα ισχυρό καρκινογόνο.

Οπότε ένα «αθώο» πρωινό που περιέχει πορτοκαλάδα, μαρμελάδα και ψωμί είναι δυνητικά επικίνδυνο τόσο για σας όσο και για τα παιδιά σας. Τι να κάνετε; Αντί για συσκευασμένη πορτοκαλάδα, στύψτε έναν χυμό πορτοκαλιών, φτιάξτε σπιτική μαρμελάδα και φάτε ψωμί που παρασκευάσατε εσείς ή το αγοράσατε από τον φούρνο σας και όχι από το σούπερ μάρκετ.

Βέβαια, πορτοκαλάδα, μαρμελάδα και ψωμί δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή για πρωινό, αλλά αν σας αρέσουν αυτές οι τροφές, να τις τρώτε στην αυθεντική και ανεπεξέργαστη μορφή τους. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τα πρόσθετα Ε.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;”
Εκδόσεις Κάδμος