Τι κίνδυνο προκαλούν τα φάρμακα για την καούρα και τη δυσπεψία;

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One τα αντιόξινα, που εκατοντάδες άτομα χρησιμοποιούν για να ανακουφιστούν από τη δυσπεψία και την στομαχική καούρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Νικ Λίπερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, υποστηρίζουν ότι όσοι παίρνουν τακτικά αναστολείς αντλίας πρωτονίων, κινδυνεύουν κατά 16% έως 21% περισσότερο να υποστούν έμφραγμα.
Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς τα αντιόξινα σε πολλές χώρες είναι εκτός λίστας συνταγογράφησης, όπως στην Ελλάδα.
Ο Δρ Λίπερ προτείνει την αναθεώρηση του πλαισίου διαθεσιμότητάς τους και εξηγει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα ίσως να μην είναι τόσο ασφαλή, όσο νομίζαμε έως τώρα».
Στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 3 εκατομμύρια άτομα μελέτησαν οι επιστήμονες, εστιάζοντας στην χρήση των αντιόξινων φαρμάκων, και συγκεκριμένα των αναστολέων αντλίας πρωτονίνων και των αναστολέων Η2. Επισημαίνουν πως η χρήση τους συστήνεται γα την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της δυσπεψίας, της καούρας και του φουσκώματος.
Το πρόβλημα όπως εξηγούν οι ειδικοί πιθανώς οφείλεται στο ότι τα φάρμακα αυτά επιδρούν αρνητικά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας πλάκας στο εσωτερικό τους και επιφέροντας στένωσή τους και φλεγμονή. Οι Η2 αναστολείς δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος.