Τι είναι το σιάτσου και που σας βοηθά…

Τι είναι το σιάτσου και που σας βοηθά…

 

 

Σιάτσου στα ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Όπως λοιπόν δηλώνει και το όνομα, η εναλλακτική αυτή μέθοδος πρόληψης και θεραπείας αξιοποιεί μια ποικιλία τεχνικών, όπως οι μαλάξεις, οι διατάσεις και η πίεση ειδικών σημείων, με σκοπό να χαρίσει ευεξία στο σώμα και το πνεύμα.

Η αποτελεσματικότητα του σιάτσου είναι γνωστή στην Ανατολή εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά και η Δύση το υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό. Ας δούμε τους λόγους:

Τι ακριβώς κάνει το σιάτσου;
Η παραδοσιακή ιατρική της Ανατολής, που εφαρμόζει καθημερινά το σιάτσου, στηρίζεται στην πεποίθηση ότι τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών (μεσημβρινών) όπου ρέει η ζωτική ενέργεια και τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα διατηρώντας την ισορροπία στον οργανισμό, ακριβώς όπως το νερό διοχετεύεται σε όλα τα μέρη ενός φυτού και το τροφοδοτεί. Ωστόσο σε περιπτώσεις σωματικής ή ψυχικής έντασης, αυτή η αρμονία διαταρράσσεται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μια σειρά προβλημάτων. Στη δύσκολη στιγμή λοιπόν το σιάτσου έρχεται να αντιμετωπίσει τη δυσαρμονία και να επαναφέρει την καλή υγεία στο άτομο.

Πώς διεξάγεται η θεραπεία;
Ο θεραπευτής προχωρά στη διάγνωση, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς, και δρα αναλόγως. Ειδικότερα, αναζητά το αίτιο του προβλήματος και εστιάζει στην αντιμετώπισή του και όχι στην καταπολέμηση του συμπτώματος. Αντικείμενο κάθε συνεδρίας αποτελεί ολόκληρο το σώμα, αλλά κάποιες φορές ο θεραπευτής θα χρειαστεί να εστιάσει μόνο στην πλάτη, τη μέση ή την κοιλιά ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα.

Ο ασθενής ξαπλώνει ή κάθεται σε άνετο βαμβακερό στρώμα και φοράει απαλά ρούχα. Ο θεραπευτής πιέζει σε διάφορα σημεία-κλειδιά του σώματος με τους αντίχειρες κατά μήκος των μεσημβρινών του σώματος. Επιπλέον, εκτελεί ενεργητικές αλλά και παθητικές ασκήσεις στους μαλακούς ιστούς αλλά και στρέτσινγκ. Η αλληλουχία των ασκήσεων δεν υπακούει σε κάποιους προκαθορισμένους κανόνες που βρίσκουν εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς και σε όλα τα προβλήματα. Αντίθετα, ο θεραπευτής αυτοσχεδιάζει και συνδυάζει τις κινήσεις.

Ο αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται από το εκάστοτε πρόβλημα και κάθε συνεδρία διαρκεί 1 περίπου ώρα. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και φυσικά δεν προϋποθέτει κάποιο επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης.

Τι προσφέρει;
Αυξάνει τη ζωτικότητα και, ενώ ενεργεί θεραπευτικά, η δράση του αφορά και την πρόληψη προβλημάτων υγείας.
Η γκάμα των τελευταίων, που το σιάτσου καλείται να αντιμετωπίσει, είναι μεγάλη: πονοκέφαλοι, πιάσιμο, κόπωση, αδυναμία, κράμπες, δυσκαμψία, ρευματισμοί, τραυματισμοί, κακή κυκλοφορία, κρύα άκρα, οίδημα των άκρων, πόνοι στις αρθρώσεις, γυναικολογικά προβλήματα, αϋπνίες, κόπωση, διάρροια, κολίτιδα κ.λπ. Επιπλέον, συμβάλλει στην εναρμόνιση των συναισθημάτων, απαλύνει το άγχος και βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη συναισθηματική φόρτιση.

ΠΗΓΗ: shape.gr