Τι άλλο θα μας πουν! Τα σάντουιτς βλάπτουν το περιβάλλον;..

Ότι τα σάντουιτς δεν είναι και ο καλύτερος φίλος της σιλουέτας μας και μπορούν να μας προσθέσουν κιλά, ειδικά αν τα γεμίζουμε με ό,τι πιο παχυντικό υπάρχει, το γνωρίζαμε. Το γεγονός όμως ότι μπορεί να βλάπτουν και το περιβάλλον, πραγματικά μας αφήνει άφωνους!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πραγματοποίησαν ολόκληρη μελέτη για να εξετάσουν το «αποτύπωμα άνθρακα» που αφήνει στο περιβάλλον το σάντουιτς και τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τους λάτρεις του νόστιμου αυτού σνακ, αφού δεν είναι αμελητέο.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sustainable Production & Consumption (Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση), έλαβε υπόψη όλο τον κύκλο «ζωής» ενός σάντουιτς, από την αρχική παραγωγή των διαφόρων συστατικών του έως την ετοιμασία του και τη συσκευασία του, αλλά και τα απορρίμματα που πετιούνται μετά την κατανάλωση. Μάλιστα, εξέτασαν 40 διαφορετικά είδη σάντουιτς με διάφορους συνδυασμούς υλικών και όπως διαπίστωσαν, εκπέμπει τον περισσότερο άνθρακα στο περιβάλλον το σάντουιτς με αβγά, μπέικον και λουκάνικο. Συγκεκριμένα, εκλύει 1.441 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ή όσο διοξείδιο εκπέμπει η οδήγηση ενός αυτοκινήτου για περίπου 20 χιλιόμετρα!

Από την άλλη, φιλικό στο περιβάλλον είναι το κλασικό σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ενώ όπως διαπιστώθηκε τα σπιτικά σάντουιτς έχουν σχεδόν τις μισές εκπομπές άνθρακα σε σχέση με αυτά που πωλούνται σε φαστ φουντ και άλλα καταστήματα. Μήπως να ξεχάσεις τα έτοιμα και να τα φτιάχνεις με τα χεράκια σου όλα;

Σύμφωνα με τη μελέτη τα τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμύρια σάντουιτς που καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, παράγουν περίπου 9,5 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή όσο οι εκπομπές από την ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με άνθρακα βέβαια, έχει η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των συστατικών, που συμβάλλουν από 37% έως 67% στο «αποτύπωμα άνθρακα» και όχι τόσο η παρασκευή του ίδιου του σάντουιτς. Παράλληλα, η διατήρηση ενός έτοιμου σάντουιτς στο ψυγείο ενός καταστήματος ή σούπερ μάρκετ αυξάνει το αποτύπωμα του άνθρακα, λόγω της απαιτούμενης ψύξης και της αναγκαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που μπορεί να φθάσει το 25% του συνολικού «αποτυπώματος». Τα υλικά συσκευασίας συμβάλλουν κατά 8,5% και η μεταφορά άλλο ένα 4%. Όπως καταλαβαίνεις το πρόβλημα δεν έχει σχέση τόσο με την κατανάλωση, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι ίδιο και αποθαρρυντικό για όσους λατρεύουν μεν τα σάντουιτς αλλά δεν θέλουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα μπορούσε να μειωθεί έως και 50%, αν γίνονταν αλλαγές στα συστατικά των σάντουιτς, στη συσκευασία και στη διαχείριση των αποβλήτων τους. Επιπλέον, συστήνουν τη μείωση ή και την εξάλειψη της χρήσης συστατικών που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το τυρί και το κρέας.

olivemagazine.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...