Τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι μας…

Τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι μας…

 

 

Έχουμε ακούσει πολλά για την εσωτερική ρύπανση (indoor pollution) που τείνει να γίνει εξίσου επικίνδυνη με τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Υπάρχουν σημεία του σπιτιού μας που για τον οποιοδήποτε λόγο, ξεχνάμε να καθαρίσουμε ή αμελούμε να το κάνουμε τακτικά. Δείτε λοιπόν ποια από αυτά είναι τα πιο βρώμικα!

Θήκη οδοντόβουρτσας
Το καπάκι που καλύπτει την κεφαλή της οδοντόβουρτσας αλλά και η βάση που κρατά ολόκληρη την οδοντόβουρτσα συγκεντρώνουν υγρασία, υπολείμματα οδοντόκρεμας κ.α. με αποτέλεσμα να ευνοείτε η ανάπτυξη μικροβίων, μούχλας και μυκήτων. Ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την τουαλέτα, μπορεί να αναπτυχθεί και σταφυλόκοκκος. Καλό είναι λοιπόν να καθαρίζετε το καπάκι της οδοντόβουρτσας μετά από κάθε χρήση ενώ η θήκες πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές την εβδομάδα με σαπούνι και ζεστό νερό και να στεγνώνονται καλά.

Βαλβίδα νεροχύτη
Είτε πρόκειται για το νιπτήρα του μπάνιου είτε της κουζίνας, οι βαλβίδες συγκεντρώνουν πολλών ειδών μικρόβια. Απλά σκεφτείτε πόσες φορές έχετε αφήσει υπολείμματα τροφών, τρίχες, χνούδι σε αυτές κάνοντάς τες ένα ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον για όλα τα μικρόβια. Βρείτε μια παλιά οδοντόβουρτσα (που θα την έχετε απολυμάνει, φυσικά) και καθαρίστε αυτά τα δύσκολα σημεία με ένα διάλυμα από λεμόνι και ξίδι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Πόρτα ψυγείου
Το ψυγείο πρέπει να καθαρίζετε επιμελώς μία φορά την εβδομάδα και δεν αρκεί να καθαρίζετε μόνο το εσωτερικό του. Κάθε φορά που ανοίγουμε την βρώμικη πόρτα του, επιτρέπουμε σε μικρόβια να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του. Έτσι, πρέπει να είστε τακτικοί με το καθάρισμα του εξωτερικού του ψυγείου και ειδικά με τα λάστιχα που υπάρχουν περιμετρικά καθώς είναι ένα σημείο που μαζεύονται ψίχουλα και υπολείμματα τροφών και ποτών και μπορεί να αναπτύξουν μούχλα.

Χαλάκι εισόδου και μπάνιου
Απλά σκεφτείτε κάθε φορά που σκουπίζετε τα πόδια σας στα χαλάκια. Είτε το κάνετε με τα βρώμικα παπούτσια που έχετε περπατήσει έξω είτε με βρεγμένα πόδια, τα χαλιά αυτά μαζεύουν μεγάλες ποσότητες σκόνης, βρωμιά, υγρασία και μούχλα. Ειδικά το χαλί της εισόδου, το πλένουμε ελάχιστες φορές. Φροντίστε λοιπόν να το καθαρίζετε με την ηλεκτρική σκούπα και ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα, τρίβοντάς το με μία βούρτσα. Η μαγειρική σόδα είναι μία καλή λύση και για το χαλάκι του μπάνιου. Αφήστε την να δράσει για 30 λεπτά και έπειτα τινάξτε το χαλάκι για να φύγει ό,τι περισσεύει. Επιπλέον, μην αφήνετε το χαλάκι να στεγνώνει μέσα στο μπάνιο. Κρεμάστε το έξω για να στεγνώνει καλά.

Πόμολα
Είναι συνήθως από τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού. Τα ακουμπάμε με λερωμένα χέρια πολλές φορές μέσα στη μέρα και αμελούμε να τα καθαρίσουμε. Ένα απλό πέρασμα με ένα καθαριστικό που σκοτώνει τα μικρόβια μία φορά την εβδομάδα θα προστατεύσει την υγεία μας.

ΠΗΓΗ: yolife.gr