Τα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου…

Τα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου…

 
Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό συστατικό στη διαμόρφωση των τενόντων, των συνδέσμων, των μυών του σώματός σας και του χόνδρου. Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας είναι λιγότερο ικανό να παράγει επαρκή ποσότητα κολλαγόνου. Οι κάψουλες κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της διαδικασίας επιδιόρθωσης του σώματός σας. Αν έχετε αλλεργίες τροφίμων, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα βοοειδή και το κολλαγόνο κοτόπουλου χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτές τις κάψουλες.

Ας δούμε ποια είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου:
1. Βελτιώνουν την εμφάνιση της επιδερμίδας
Το δέρμα αποτελείται από κολλαγόνο. Με την πάροδο του χρόνου, λόγω της έλλειψης κολλαγόνου, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, πιο ξηρό, λιγότερο ελαστικό και εύπλαστο. Η επιδείνωση αυτή συνδέεται άμεσα με την περιεκτικότητά του σε αμινοξέα, όπως η γλυκίνη, η προλίνη και η αλανίνη που μειώνονται με την ηλικία και τα διατροφικά λάθη. Το πόσιμο κολλαγόνο μέσα σε διάστημα δυο μηνών, παρέχοντας αυτά τα αμινοξέα, μπορεί να προάγει την υγιή ανάπτυξη των ιστών του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Ταυτόχρονα διεγείρει τους ινοβλάστες, που με τη σειρά τους αυξάνουν τη συνοχή του κολλαγόνου. Το αποτέλεσμα; Απαλότητα, ελαστικότητα, ενυδάτωση και καταπολέμηση της γήρανσης του δέρ-ματος. Το κολλαγόνο καταπολεμά τις ρυτίδες και την κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα συμβαίνει, όταν λιπώδεις ιστοί ωθούνται προς τα πάνω μέσω ινών στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι αντιαισθητική εμφάνιση του δέρματος σαν λακκάκια. Το πόσιμο κολλαγόνο λειτουργεί από μέσα από το σώμα σας για να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Παρακινεί το σώμα να ανακατασκευάσει και να επισκευάσει τις ίνες που κάνουν την κυτταρίτιδα να εμφανίζεται. Δυναμώνει επίσης τα μαλλιά και τα νύχια. Το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό στην ανάπτυξη των μαλλιών, διότι καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να επηρεάσουν την υφή των μαλλιών, την ανάπτυξη και την πυκνότητα. Η αποκατάσταση του κολλαγόνου στα μαλλιά μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

2. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος
Οι κάψουλες κολλαγόνου μπορούν να ενισχύσουν τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώσουν την ελαστικότητά τους. Το κολλαγόνο ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία σας να βελτιώσουν την κυκλοφορία σε όλο το σώμα. Αίμα και θρεπτικά συστατικά παρέχονται στο δέρμα σας, με αποτέλεσμα υγιή, λαμπερή και νεανική όψη του δέρματος.

3. Προάγουν τη θεραπεία των τραυματισμών
Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση του συνδετικού ιστού για να ενθαρρύνει ισχυρούς μύες, δέρμα και αρθρώσεις. Το κολλαγόνο ενισχύει επίσης τη δομή των οστών, των τενόντων, των χόνδρων και των συνδέσμων. Οι κάψουλες κολλαγόνου μπορούν να ενθαρρύνουν τη μυϊκή μάζα για να αναγεννηθεί και να βοηθήσει τους αθλητές να αναρρώσουν από τους τραυματισμούς, που σχετίζονται με τον αθλητισμό, γρηγορότερα.

4. Ανακουφίζουν από την αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή των αρθρώσεων που μπορεί να προκαλέσει περιορισμένη και επώδυνη κινητικότητα στο χέρι, στον ώμο, στο ισχίο και στο γόνατο. Οι κάψουλες κολλαγόνου μπορούν να αυξήσουν την κινητικότητα των αρθρώσεων σας και να μειώσουν τον πόνο της αρθρίτιδας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Stefan Oesser στο Πανεπιστήμιο του Kiel στη Γερμανία έδειξε ότι προσθέτοντας κολλαγόνο στον ιστό του χόνδρου, ήταν δυνατό να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη επιπλέον κυττάρων. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου χρησιμοποιούμενα με πρωτεΐνες και αμινοξέα βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας και της ευελιξίας στους αθλητές.

5. Μειώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν λιπώδης ιστός ωθείται προς τα άνω μέσω ινών στο ανώ¬τερο στρώμα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι μια πτυχωτή εμφάνιση του δέρματος. Οι κάψουλες κολλαγόνου εργάζονται από το εσωτερικό του σώματός σας για να μειώσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Το κολλαγόνο προωθεί το σώμα σας για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των ινών που προκαλούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας
.
6. Αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για αθλητές
Οι αθλητές είναι μια ομάδα πληθυσμού με αυξημένες ανάγκες για πρωτεΐνες, αφού η έντονη άσκηση καταστρέφει τις πρωτεΐνες στον οργανισμό. Το υδρολυμένο κολλαγόνο καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των αθλητών για πρωτεΐνες, αφού περιέχει τα κυριότερα από τα βασικά αμινοξέα πλην της τρυπτοφάνης. Τα βασικά αμινοξέα στηρίζουν την αύξηση ανάπλασης μυϊκού ιστού, την αποκατάσταση των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων μετά την προπόνηση. Το κολλαγόνο συμβάλλει στην αποκατάσταση του χόνδρου σε περίπτωση τραυματισμού ή κάκωσης.

Παρενέργειες συμπληρωμάτων κολλαγόνου
Τα συμπληρώματα κολλαγόνου που λαμβάνονται από το στόμα παρουσιάζουν μόνο κίνδυνο, αν κάποιος έχει δυσανεξίες ή ευαισθησίες τροφίμων. Τα περισσότερα συμπληρώματα κολλαγόνου παράγονται από προϊόντα που προέρχονται από αγελάδες ή κοτόπουλα, οπότε αν κάποιος έχει κάποια αλλεργία ή δυσανεξία σε αυτές τις τροφές, θα παρουσιάσει τα ίδια προβλήματα αν καταναλώσει συμπληρώματα πόσιμου κολλαγόνου.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ