Τα λάθη που κάνουμε όταν καθαρίζουμε τα αυτιά μας…

Τα λάθη που κάνουμε όταν καθαρίζουμε τα αυτιά μας…

 

 

Μπορεί το κερί να σου φαίνεται πολύ αηδιαστικό και να θες οπωσδήποτε να καθαρίσεις τα αυτιά σου με μια μπατονέτα, όμως ίσως πρέπει να διαβάσεις πρώτα τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε προκειμένου να ξεφορτωθούμε αυτό το ενοχλητικό, κίτρινο, κολλώδες πράγμα από τα αυτιά μας.
1. Τα καθαρίζεις πολύ συχνά
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην πραγματικότητα δε χρειάζεται να καθαρίζουν ποτέ τα αυτιά τους καθώς αυτά είναι αυτοκαθαριζόμενα. Γενικά δημιουργούν πάνω κάτω την ποσότητα κεριού που χρειάζονται και αυτό το κίτρινο πράγμα που βγάζεις με τη μπατονέτα, ονομάζεται κυψελίδα και προστατεύει το δέρμα στο κανάλι του αυτιού από τι λίπανση, ενώ προλαμβάνει και το να γεμίσει με νερό.

2. Βάζεις μπατονέτες
Οι μπατονέτες δεν προορίζονται για χρήση στ’ αυτιά. Το άκαμπτο, μυτερό σχήμα τους, μπορεί να βλάψει το δέρμα, το τύμπανο και τα οστάρια. Οι μπατονέτες επίσης μπορούν να σπρώξουν το κερί προς τα μέσα ή να βγει η κεφαλή από βαμβάκι και να σφηνώσει μέσα στο κανάλι του αυτιού.

3. Χρησιμοποιείς μυτερά αντικείμενα
Όταν νιώθεις κάτι ενοχλητικό, χρησιμοποιείς από τα μακριά σου νύχια, μέχρι τσιμπιδάκια ή κλειδιά προκειμένου να ανακουφίσεις το αυτί σου. Με τα μυτερά αντικείμενα ρισκάρεις να καταστρέψεις το εσωτερικό του αυτιού σου.

4. Ωοσκόπηση
Πρόκειται για τη μέθοδο που βάζεις τη μία άκρη ενός κωνικού κεριού στο αυτί, ανάβεις την άλλη άκρη κι έτσι το κερί του αυτιού προσκολλάται στον κώνο. Μην το δοκιμάσεις.

5. Πλύση με σύριγγα
Αυτή η μέθοδος γενικά είναι ασφαλής, αλλά μπορεί αν δεν το κάνεις σωστά να έχεις αυτό το αίσθημα που έχουν οι κολυμβητές σαν να έχει πλημμυρίσει το αυτί τους. Καλύτερα λοιπόν να δοκιμάσεις να εγκαταστήσεις αλλού το δικό σου σύστημα άρδευσης.

Πού καταλήγουμε; Καλύτερα να μην τα καθαρίζεις ή να βάζεις μερικές σταγόνες ελαιόλαδο μια στο τόσο με το κεφάλι σου γυρτό στο πλάι. Στη συνέχεια ακούμπησε το κεφάλι σου σε μια πετσέτα και το επιπλέον κερί (λογικά) θα βγει μόνο του σε λίγα λεπτά.

ΠΗΓΗ: ladylike.gr