Σωματική κούραση ΤΕΛΟΣ! Το βότανο που ξεκουράζει σε λίγα λεπτά…

Ένα προσαρμογόνο βότανο που καταπολεμά τη σωματική κόπωση και μειώνει το σάκχαρο του αίματος.

Χρησιμοποιούμενο στην Κίνα για 2.000 χρόνια, το Panax ginseng είναι το πιο δημοφιλές ασιατικό φαρμακευτικό φυτό. Η πιο πρώιμη γραπτή αναφορά της χρήσης και των ιδιοτήτων του ginseng είναι από το Divine Husbandman’s Classic of the Materia Medica (Shen Nong Ben Cao Jing), το παλιότερο γνωστό ιατρικό κείμενο που χρονολογείται τον πρώτο αιώνα μ.Χ.. Οι Κινέζοι και πολλοί άλλοι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν θεωρήσει το ginseng ως το ανώτερο βότανο, το οποίο μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. Αυτή η άποψη αντανακλάται και από το όνομα Panax που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις παν και άκος (θεραπεία), που κατά λέξη σημαίνει «θεραπεία των πάντων».

Στη βοτανική ιατρική το ginseng θεωρείται προσαρμογόνο, ένα βότανο δηλαδή το οποίο ενισχύει και ομαλοποιεί τις λειτουργίες του σώματος, ενισχύει τις φυσικές άμυνες του σώματος κατά των ασθενειών και του στρες. Έτσι το βότανο αυτό θεωρείται όχι τόσο ως φάρμακο αλλά ως ένα συστατικό που αναζωογονεί όλο το σώμα.

Πολλές από τις χιλιάδες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για το ginseng τα τελευταία 50 χρόνια επιβεβαιώνουν πολλούς από τους παραδοσιακούς ισχυρισμούς για τα οφέλη αυτού του βοτάνου.

Για χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική το ginseng έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα τονωτικό για την αναζωογόνηση και το ξαναγέμισμα της ζωτικής ενέργειας. Το ginseng θεωρείται ότι δημιουργεί αντίσταση στις μολύνσεις και στις ασθένειες, ότι μειώνει την ευπάθεια στις ασθένειες, συντομεύει τον χρόνο για την ανάρρωση από μια ασθένεια ή εγχείρηση και προάγει την υγεία και τη μακροζωία. Η μεγαλύτερη αξία του ginseng θεωρείται πως είναι να ομαλοποιεί και να τονώνει όλο το σώμα παρά το ότι επιδρά σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα ή ότι δρα κατά μιας συγκεκριμένης ασθένειας. Δεν υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο στη Δυτική συμβατική ιατρική.

Σήμερα το ginseng βρίσκεται επίσημα στους καταλόγους των διεθνών φαρμακοποιείων της Αυστρίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και της Ρωσίας. Στη σύγχρονη βοτανική ιατρική το ginseng συνιστάται για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων. Μερικές από τις επιδράσεις του ginseng που λέγεται ότι έχει είναι: βελτίωση των νοητικών επιδόσεων, ενίσχυση της αντοχής, βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, καταπολέμηση της κόπωσης, μείωση του σακχάρου του αίματος, διέγερση της δράσης των ανοσοποιητικών κυττάρων του σώματος, πρόληψη του καρκίνου, ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, βελτίωση της νοητικής υγείας και ποιότητας της ζωής (ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους), καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών και της γήρανσης.

Σύγχρονες, καλά σχεδιασμένες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες του ginseng φαίνεται ότι ενισχύουν μερικές από τις θεραπευτικές εφαρμογές για τις οποίες συνιστάται. Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι το ginseng μπορεί να βελτιώσει τις νοητικές επιδόσεις. Ένας αριθμός ανθρώπινων μελετών δείχνει ότι το ginseng μειώνει το σάκχαρο του αίματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Στις μελέτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν 200 mg panax ginseng. Αθλητές συχνά χρησιμοποιούν ginseng για να βελτιώσουν την αντοχή τους, αλλά τα αποτελέσματα πολλών μελετών είναι ανάμεικτα. Μια αρχική μελέτη αναφέρει ότι πιθανόν βοηθά εκείνους που είναι σε κακή φυσική κατάσταση να ανταποκρίνονται καλύτερα στην άσκηση. Σε συνδυασμό με κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, 80 mg ginseng την ημέρα βρέθηκαν να μειώνουν αποτελεσματικά την κόπωση σε μια διπλή τυφλή δοκιμή.

Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το ginseng μειώνει την πίεση του αίματος και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως ήπια κατάθλιψη. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το ginseng ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας τα λευκά αιμοσφαίρια. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το ginseng μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μερικούς τύπους καρκίνου, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες, για να εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα.

Το ginseng ταξινομείται ως προσαρμογόνο, διότι μερικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται στο στρες και να διορθώνει τις δυσλειτουργίες των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς. Αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται σε μια σαπωνίνη, που ονομάζεται panaxoside saponin glycosides και βρίσκεται στη ρίζα του βοτάνου. Προσαρμογόνο είναι ένα συστατικό που αυξάνει τη αντίσταση του σώματος σε αντίξοους φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Το εκχύλισμα της ρίζας του ginseng προτείνεται συνήθως στα 200-500 mg την ημέρα. Τα μη τυχαιοποιημένα εκχυλίσματα απαιτούν μεγαλύτερη πρόσληψη, γενικά 1-4 γραμμάρια την ημέρα για ταμπλέτες. Δεν συνιστάται κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

ΜάριοςΔημόπουλος

Διατροφολόγος

ΜέλοςτουAmerican Council of Applied Clinical Nutrition

ΜέλοςτηςAmerican Association of Drugless Practitioners