Σταματήστε τώρα τις ημικρανίες! Μοναδική συνταγή…

Το χρυσάνθεμο είναι ένα βότανο που καλλιεργείται σε όλες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τις διακοσμητικές του ιδιότητες. Το κοινό του όνομα feverfew (fever= πυρετός, few=λίγος) αναφέρεται στη λαϊκή του χρήση ως βότανο που μειώνει τον πυρετό. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα χρησιμοποιείτο για τη μείωση του πονοκεφάλου που είναι επακόλουθο της χρήσης αλκοόλ ή οπίου. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι αποικιστές στην Αμερική παρατήρησαν ότι τα έντομα δεν έτρω¬γαν το χρυσάνθεμο ή το έδαφος που φύεται το βότανο. Αυτοί οι έξυπνοι παρατηρητές το φύτεψαν ως σύνορο και παρασιτοκτόνο για τους λαχανόκηπους τους.
Το χρυσάνθεμο έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ίδιων ασθενειών που αντιμετωπίζονται από την ασπιρίνη. Είναι περισσότερο δημοφιλές για τη χρήση του για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, του πυρετού και της αρθρίτιδας. Η λαϊκή βιβλιογραφία τονίζει τόσο την αποτελεσματικότητά του που έχει προκαλέσει την προσοχή των επιστημόνων, οι οποίοι έχουν καθορίσει τη χημική και φαρμακευτική του δράση σε σημαντικό βαθμό. Σήμερα χρησιμοποιείται εκτενώς για την πρόληψη των ημικρανιών. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση του πόνου της περιόδου, της δυσμηνόρροιας, του άσθματος, των φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος και της αρθρίτιδας.
Σύγχρονη έρευνα
Το φύλλο του χρυσάνθεμου είναι πλούσιο σε μια ομάδα χημικών που ονομάζονται λακτόνες σεσκιτερπενίων, με κυρίαρχη την παρθενολίδη. Αυτά τα πικρά συστατικά έχουν μια ποικιλία φυσιολογικών επιδράσεων που τεκμηριώνουν τις περισσότερες από τις λαϊκές χρήσεις του φυτού. Έχουν φανεί ότι εμποδίζουν τη σύνθεση των προσταγλανδινών, μειώνουν τον ρυθμό με τον οποίο το αίμα πήζει, εμποδίζουν την ισταμίνη και έχουν ήπια ηρεμιστική δράση. Αν θέλαμε να περι-γράψουμε τη δράση της ασπιρίνης, θα χρησιμοποιούσαμε σχεδόν την ίδια γλώσσα.
Οι προσταγλανδίνες συχνά συνοδεύονται με πόνο και φλεγμονή. Η συσσώρευση των αιμοπεταλίων ή η πήξη του αίματος θεωρείται ότι παίζει ρόλο σε μερικές περιπτώσεις ημικρανιών. Η ισταμίνη συνδέεται με φλεγμονή. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων εξηγεί τη λαϊκή χρήση του.
Αν και τα φυσιολογικά αποτελέσματα είναι παρόμοια, οι παρθενολίδες του χρυσάνθεμου δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως τα saliculates της ασπιρίνης, και αυτό έχει οδηγήσει τους ερευνητές σε βαθιά μελέτη της δράσης τους για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των ημικρανιών, μια περιοχή στην οποία η ασπιρίνη δεν είναι πάντα αποτελεσματική.
Διάφορες διπλές-τυφλές δοκιμές με ασθενείς που έπασχαν από ημικρανίες έδειξαν ότι το χρυσάνθεμο ελαττώνει τη σοβαρότητα, τη διάρκεια και τη συχνότητα των ημικρανιών.
Δοσολογία
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αποξηραμένα κονιορτοποιημένα φύλλα του χρυσάνθεμου είναι αποτεlεσματικότερα από τα αλκοολούχα εκχυλίσματά του. Συνιστώνται οι κάψουλες ή ταμπλέτες που περιέχουν τουλάχιστον 250 mcg παρθενολίδης την ημέρα.