Σπαστική κολίτιδα – Πώς να την αντιμετωπίσετε;

Επειδή πρόκειται για διαταραχή της κινητικότητας του τελευταίου τμήματος του εντέρου, ο πόνος εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Πολλές φορές εμφανίζεται κατά διαστήματα, υποχωρεί, ξαναεμφανίζεται κ.ο.κ. Παρουσιάζεται κυρίως μετά το γεύμα, επειδή τότε αυξάνεται η κινητικότητα του εντέρου. Παράλληλα με τον πόνο μπορεί να συνυπάρχει διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές και των δύο, ναυτία, και συχνά αίσθηση φουσκώματος (μετεωρισμός) με αποβολή αερίων.
Η σπαστική κολίτιδα, αν και ενοχλητική, είναι μια ήπια φλεγμονή του εντέρου, που οφείλεται κυρίως σε υπερβολικό άγχος, χωρίς να περιλαμβάνει κινδύνους.
Η συμβουλή των ειδικών από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) είναι: «Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισής της είναι οι πάσχοντες να αποφεύγουν τα τρόφιμα που έχουν παρατηρήσει ότι τους ενοχλούν, ώστε να μην προκαλείται σπασμός στο έντερό τους».
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται στα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας που μοιάζουν με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου, για αυτό επιβάλλεται ο ιατρικός έλεγχος, για τον αποκλεισμό αυτής της νόσου.