Σπανάκι: Το λαχανικό με τα άπειρα οφέλη για τον οργανισμό σας!

Πάρα πολλά είναι τα οφέλη από την κατανάλωση αυτού του λαχανικού είναι πολλά, καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Στα πλεονεκτήματα του πρέπει να προστεθεί ότι έχει πολύ λίγες θερμίδες και μπορεί να φαγωθεί με πολλούς τρόπους, τόσο ωμό, όσο και μαγειρευτό.
Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη για την υγεία από το σπανάκι:
Διαβήτης: Το σπανάκι περιέχει ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό (άλφα λιποϊκό οξύ), το οποίο έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ μειώνει την περιφερική νευροπάθεια στους ασθενείς με διαβήτη.

Καρδιά: Η υψηλή πρόσληψη καλίου (που περιέχεται και στο σπανάκι) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, αρτηριακής πίεσης και καρδιακών ασθενειών.

Οστά :Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και μαγνήσιο. Μια μερίδα μαγειρευτό σπανάκι περιέχει 987% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη Κ και 39% σε μαγνήσιο.

Σίδηρος: Χωρίς επαρκή ποσότητα σιδήρου, το αίμα δε μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα.
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιας περιεκτικότητας σε σίδηρο είναι πολύ σημαντική για όσους υποφέρουν ή βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας.

Δέρμα και μαλλιά: Αν θέλετε τα μαλλιά σας να δείχνουν και να είναι πιο υγιή, τότε δεν έχετε παρά… να το ρίξετε στο σπανάκι.
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος που κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επιπλέον απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών.
Σύμφωνα με ερευνητές του ινστιτούτου Linus Pauling Institute από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον, η βιταμίνη Α είναι μια ένωση στα ρετινοειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται στις αντιγηραντικές θεραπείες του δέρματος. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και στην επούλωση των πληγών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, που παρέχεται στον οργανισμό από το σπανάκι, είναι απαραίτητη για την παραγωγή και συντήρηση του κολλαγόνου, το οποίο παρέχει τη δομή στο δέρμα και τα μαλλιά.

Αντικαρκινικές ιδιότητες: Το σπανάκι διαθέτει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με το World’s Healthiest Foods, σε αντίθεση με άλλα φρούτα και λαχανικά, το σπανάκι περιέχει αντικαρκινικούς παράγοντες (methylenedioxyflavonol glucuronides). Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (lutein, zeaxanthin, neoxanthin και violaxanthin) ουσιών, τα οποία διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου.