ΣΟΚ! Οι δύο κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα…

ΣΟΚ! Οι δύο κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα…

 

 

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ελλάδα, με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο να αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας του πληθυσμού. Υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου με τους οποίους «συμβιώνουν» οι Έλληνες, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία 11 χρόνια και παραθέτει το ΕΛΙΚΑΡ με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου) είναι αποκαλυπτικά για την εύθραυστη καρδιά των Ελλήνων.

Σε σύνολο 63.000 ενηλίκων που έχουν εξεταστεί, το 50% έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 10% σακχαρώδη διαβήτη, το 42% είναι υπέρβαροι και καπνιστές. Επίσης, ο πληθυσμός διακρίνεται για την έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με συνέπεια να μην εντοπίζεται έγκαιρα η κολπική μαρμαρυγή, συνήθης αιτία εγκεφαλικού.

Μόνο ένας στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής, για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, όταν ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών, και μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν. Περισσότερο από το 3% του πληθυσμού των ενηλίκων έχει παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό ξεπερνά το 10%.

Το ΕΛΙΚΑΡ στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων υλοποιεί για 12ο έτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου καθώς και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από 9:00 έως 17:00, γιατροί – συνεργάτες του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.
ΠΗΓΗ: fnews.gr