ΣΟΚ για τους χορτοφάγους! Φυτικές τροφές περιέχουν ζωικά συστατικά…

ΣΟΚ για τους χορτοφάγους! Φυτικές τροφές περιέχουν ζωικά συστατικά…

Οι χορτοφάγοι και οι vegans (αυτοί που απέχουν και από γαλακτοκομικά και από αυγά) που τρώνε μη ζωικές επεξεργασμένες τροφές θα σοκαριστούν, αν μάθουν ότι τελικά στις φυτικές τροφές που τρώνε περιέχονται και ζωικά συστατικά, οπότε εν αγνοία τους παύουν να είναι χορτοφάγοι! Και αυτό διότι σε αυτές τις φυτικές τροφές περιέχονται ζωικά πρόσθετα. Παρακάτω παρουσιάζω μια λίστα προσθέτων με τον αριθμό Ε, που είτε πάντα προέρχονται από ζώα είτε πιθανώς προέρχονται από ζώα, ανάλογα με το πώς το πρόσθετο παράχθηκε στην αρχή.

Α. Πρόσθετα που σίγουρα προέρχονται από ζώα

Ε120 Cochineal, carminic acid, carmines natural red 4 (χρωστική ουσία)
Η κοχενίλη (Ε120) είναι μια χρωστική ουσία που κάνει πολλές τροφές κόκκινες. Βρίσκεται σε αλκοολούχα ποτά, σε γεμίσματα πίτας φρούτων, σε μαρμελάδες, σε πολλά γλυκά και ακόμα σε τυριά. Παρασκευάζεται από θηλυκά έντομα που βρίσκονται στον κάκτο που ονομάζεται Dactylopius Coccus. Βράζεται ζωντανό ή αφήνεται να «μαγειρευτεί» με την έκθεση στον ήλιο. Η κοχενίλη είναι το αποτέλεσμα της σύνθλιψης των λεπιών του εντόμου σε μια κόκκινη σκόνη.

Ε441 ζελατίνη (πηκτικός παράγοντας)
Η ζελατίνη δεν χρησιμοποιείται μόνο ως πρόσθετο αλλά και ως τροφή. Παρασκευάζεται από δέρμα και νύχια ζώων. Ως πρόσθετο, βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, και σε πολλά είδη ζαχαροπλαστικής, ζελέδες και άλλα γλυκά.

E542 Εδώδιμος φώσφορος από τα οστά, bone phosphate (αντισυσσωματικός παράγοντας)
Όπως καταλαβαίνετε και από το όνομά του, αυτό το πρόσθετο προέρχεται από οστά ζώων.

Ε631 Ινοσινικό νάτριο, disodium inosinate (βελτιωτικό γεύσης)
Σχεδόν πάντα προέρχεται από ζώα και ψάρια.

Ε635 Ριβονουκλεοτίδια του νατρίου, disodium 5-ribonucleotides (βελτιωτικό γεύσης)
Συχνά παρασκευάζεται από ζώα.

Β. Πρόσθετα που πιθανώς προέρχονται από ζώα
Ε153 άνθρακας μαύρος, carbon black, άνθρακες λαχανικών, vegetable carbons (χρωστική ουσία)
Αν η περιγραφή στην ετικέτα του προϊόντος λέει «άνθρακες λαχανικών», τότε δεν περιέχει ζωικά παράγωγα (αλλά θα μπορούσε να προέρχεται από γενετικά μεταλλαγμένες σοδειές). Αν όμως το πρόσθετο περιγράφεται ως «άνθρακας μαύρος», είναι πολύ πιθανό ότι προέρχεται από διάφορα μέρη ζώων.

Ε161g κανθαξανθίνη, canthaxanthin (φυσικό πορτοκαλί χρωστικό ξανθοφυλλίνες)
Πρέπει να είστε ενήμεροι ότι αν και η κανθαξανθίνη συνήθως προέρχεται από φυτικά υλικά, μπορεί μερικές φορές να παραχθεί από ψάρι και ασπόνδυλα με σκληρό κέλυφος.

Ε252 νιτρικό κάλιο, potassium nitrate (φυσικό άλας, συντηρητικό)
Το νιτρικό κάλιο θεωρείται ότι είναι φυσικής προ¬έλευσης, αλλά μπορεί να είναι τεχνητά παρασκευασμένο από υλικό ζωικών αποβλήτων. Βρίσκεται συνήθως σε καπνιστά τυριά. Έτσι ακόμα και αν το τυρί περιέχει φυτική πυτιά και όχι ζωική πυτιά, μπορεί να περιέχει ζωικά απόβλητα, οπότε ελέγξτε με τον παρασκευαστή τυριών για τον καθορισμό της πηγής του νιτρικού καλίου. Η παραδοσιακή πυτιά εμφανίζεται στο γαστρικό υγρό νεαρών ζώων (μοσχαριών, αρνιών, κατσικιών) στο τέταρτο στομάχι των μηρυκαστικών το λεγόμενο ήνυστρον. Παρασκευάζεται με εκχύλιση και συγκεκριμένα με διάλυμα χλωριούχου νατρίου των στομαχιών αυτών των ζώων, που εκτρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην έρευνα για υποκατάστατα της πάστας πυτιάς. Η παραδοσιακή πάστα πυτιάς περιέχει κομμάτια στομαχιών ζώων αναμεμειγμένα με αλάτι και ξίδι. Περιέχει και άλλα ένζυμα όπως τις λιπάσες, που πιθανώς να παίζουν κάποιο ρόλο στην ωρίμανση γι᾿ αυτό και προσφέρει πιο πικάντικη γεύση.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο: “ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;”
Εκδόσεις Κάδμος