Σε τι βοηθάει το κόλιαντρο…

Σε τι βοηθάει το κόλιαντρο…
Οι σπόροι του κόλιαντρου έχουν μια φήμη για την υποστήριξη της υγείας που είναι ψηλά στη λίστα των θεραπευτικών μπαχαρικών. Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, το κόλιαντρο αναφέρεται παραδοσιακά ως «αντι-διαβητικό» φυτό. Σε ορισμένα μέρη της Ινδίας έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Στις ΗΠΑ το κόλιαντρο έχει πρόσφατα μελετηθεί για τις επιδράσεις του στη μείωση της χοληστερίνης και στη μείωση της παραγωγής ελευθέρων ριζών λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης.

Πρόσφατες έρευνες (αν και ακόμα σε ζώα) επιβεβαίωσαν αυτές τις τρεις θεραπευτικές δράσεις του. Όταν το κόλιαντρο προστέθηκε στη δίαιτα διαβητικών ποντικών, διέγειρε την έκκριση ινσουλίνης τους και μείωσε το σάκχαρο στο αίμα τους. Όταν χορηγήθηκε κόλιαντρο σε αρουραίους, μείωσε το ποσό των κατεστραμμένων λιπών (υπεροξείδια των λιπιδίων) στις μεμβράνες των κυττάρων τους. Και όταν χορηγήθηκε κόλιαντρο σε αρουραίους που τρέφονταν με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε χοληστερόλη, μείωσε τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL (της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης), ενώ αύξησε τα επίπεδα της HDL (της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης). Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι πτητικά έλαια βρίσκονται στα φύλλα του κόλιαντρου έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Το κόλιαντρο περιέχει ένα αντιβακτηριακό συστατικό που μπορεί να αποδειχθεί ένα ασφαλές, φυσικό μέσο για την καταπολέμηση της σαλμονέλας, μια συχνή και μερικές φορές θανατηφόρα αιτία τροφικής δηλητηρίασης, όπως προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Ιουνίου 2004 του Journal of Agriculture and Food Chemistry. Δουλεύοντας μαζί, αμερικανοί και μεξικανοί ερευνητές απομόνωσαν την ένωση δωδεκενάλη, την οποία εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από το αντιβιοτικό gentamicin που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θανάτωση της σαλμονέλας. Εκτός από δωδεκενάλη, οκτώ άλλες αντιβιοτικές ενώσεις απομονώθηκαν από το κόλιαντρο, κάτι που ενέπνευσε τους επιστήμονες τροφίμων να προτείνουν ότι η δωδεκενάλη θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως άγευστη πρόσθετο τροφίμων για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners