Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τη ΜΥΩΠΙΑ…

Ένα από τα μεγάλα παιδιά των γονέων είναι η προστασία των παιδιών τους, από τη μυωπία. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, δείχνει πτώση στη μυωπία μεταξύ των παιδιών που περνούν τουλάχιστον 40 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα στο ηλιακό φως.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μινγκουάνγκ Χε του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), πειραματίσθηκαν με τους μαθητές 12 δημοτικών σχολείων, τα μισά των οποίων καθιέρωσαν ένα πρόσθετο υποχρεωτικό 40λεπτο παιγνίδι σε ανοιχτό χώρο καθημερινά.Στο ξεκίνημα της έρευνας είχαν μυωπία μόνο το 2% των παιδιών και στις δύο ομάδες (με μέση ηλικία 6,6 ετών). Μετά από τρία χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω, είχαν μυωπία σε μικρότερο ποσοστό (30%) έναντι των συμμαθητών τους που δεν έπαιζαν έξω (40%).
Τα ποσοστά αυτά δείχνουν τη σημασία που έχει το ηλιακό φως στην σωστή ανάπτυξη της όρασης των παιδιών. Θυμίζουμε επίσης πως τα ποσοστά στην Ευρώπη, παιδιών με μυωπία αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Τέλος τονίζουμε ότι η παραμονή επί πολλές ώρες μπροστά από οθόνες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας ή επιδείνωσης της ήδη υπάρχουσας. Όσο πιο νωρίς εμφανίζεται η μυωπία σε ένα παιδί, τόσο πιο μεγάλη αυτή μπορεί να γίνει με το πέρασμα των χρόνων.