Πώς θα διατηρήσετε το φαγητό που έχει μείνει χωρίς να κινδυνέψετε!

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τροφές δεν έχουν αλλοιωθεί και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης λόγω κακής συντήρησης.

Ψύξη
Γνωρίζετε φυσικά ότι τα τρόφιμα διατηρούνται για αρκετές ημέρες όταν τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Πρέπει όμως πρώτα το φαγητό να έχει κρυώσει πριν το τοποθετήσουμε στο δοχείο (τάπερ) και μετά στο ψυγείο. Το φαγητό δεν πρέπει να έχει θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου πριν μπει στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο αν χρειαστεί για να ελέγξετε τη θερμοκρασία. Θα πρέπει επίσης να τοποθετείτε τα αποφάγια στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τη στιγμή που μαγειρεύτηκε το γεύμα –ή και νωρίτερα εάν είναι καλοκαίρι και έχει ζέστη. Για να κρυώσει το φαγητό πιο γρήγορα, αφήστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος ή σε χώρο που κλιματίζεται ή μοιράστε το σε μικρότερες μερίδες σε διαφορετικά δοχεία.

Αποθήκευση
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε γυάλινα, μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία, σακουλάκια ή μεμβράνη. Το μαγειρεμένο κρέας μπορεί να διατηρηθεί έως και τέσσερις ημέρες στο ψυγείο. Ο ωμός κιμάς, τα πουλερικά και τα θαλασσινά δεν αντέχουν περισσότερο από μία ημέρα (ή δύο το πολύ). Άλλα είδη ωμού κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί) αντέχουν τρεις έως πέντε ημέρες. Μαγειρευτά φαγητά και λαχανικά διατηρούνται στο ψυγείο επίσης τρεις έως πέντε ημέρες.
Εάν μένει καθημερινά αρκετό φαγητό, καλό θα είναι να προτιμήσετε την κατάψυξη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην κατάψυξη αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων κι έτσι τα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή προς κατανάλωση για αρκετούς μήνες. Το ωμό κρέας, για παράδειγμα, αντέχει στην κατάψυξη οκτώ έως δώδεκα μήνες, ενώ το μαγειρεμένο κρέας διατηρεί τη γεύση του έως και τρεις μήνες. Μην ξεχνάτε: Η θερμοκρασία της κατάψυξης πρέπει να είναι τουλάχιστον -18 βαθμοί Κελσίου.

Απόψυξη
Όταν θέλετε να ξαναζεστάνετε τα αποφάγια, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχουν ζεσταθεί επαρκώς χρησιμοποιώντας θερμόμετρο. Τα περισσότερα φαγητά και ειδικά το κρέας πρέπει να φτάνουν στο εσωτερικό τους (στο κέντρο) τους 73 βαθμούς Κελσίου. Σάλτσες και σούπες πρέπει να βράσουν πριν καταναλωθούν ξανά.