Πώς από τον κηπουρό φτάσαμε στην επιθετική αύξηση των ασθενειών λόγων Μνημονίων…

Αποκαλυπτικός ήταν ο καρδιολόγος του Αιγινήτειου Νοσοκομείου Ηλίας Γιαλάφος στη συνέντευξή του στη Μαρία Σταυρινούδη και την εκπομπή Ζωή Γένους Θηλυκού που προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 9 μ.μ., στο Alert TV.

O γιατρός Ηλίας Γιαλάφος αναφέρθηκε γενικότερα στις ελλείψεις των δημόσιων νοσομείων τόσο σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε αναλώσιμα και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο καρδιολόγος του Αιγινήτειου έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις «πανάρχαιες» υποδομές των περισσότερων Δημόσιων Νοσοκομείων.

«Αυτή τη στιγμή, το νεώτερο νοσοκομείο που υπάρχει στην Αθήνα είναι το Αττικό το οποίο θεμελιώθηκε επί Δημήτρη Κρεμαστινού και Ανδρέα Παπανδρέου το 1993! Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι τα νοσοκομεία μας που έγιναν πέριξ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή λίγο μετά, αυτά καλύπτανε τις τότε ανάγκες που υπήρχαν. Τότε που να σκεφτούν ότι θα υπάρχει αξονικός ο οποίος θέλει όλο το υπόγειο του νοσοκομείου ή μαγνήτης να χτιστεί;» Σε ότι αφορά στα νεώτερα παραρτήματα υποστήριξε πως «είναι παραρτήματα με γραφικές καταστάσεις, πώς θα μεταφέρεις τον ασθενή, ασθενοφόρα που δεν λειτουργούν και περιμένεις το κάθε Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου ή Ωνάση για να κάνει τις δωρεές του».

«Πολλές φορές, συμβατικά, ρόλο τραυματιοφορέα μπορεί να κάνει ο νοσηλευτής η οποιοσδήποτε άλλος υπάρχει στην περιφέρεια», περιέγραψε ο Ηλίας Γιαλάφος.

Μαρία Σταυρινούδη: Η εργασιακή εξουθένωση, αναγκαστικά τα ωράρια θα είναι πολύ περισσότερα… άρα σε αυτήν την περίπτωση, θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα λάθους;

Ηλίας Γιαλάφος: «Πάντα παίζει αυτή η πιθανότητα. Και να σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή στο νοσηλευτικό χάρτη στον οποίον υπάρχει στην Ελλάδα, χρωστούν οι διοικήσεις ρεπό στα άτομα τα οποία κάνουν πάρα πολλά. Ακούς νούμερα, 50 ή 60 ρεπό να χρωστούνται κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Ένα πελατειακό κράτος που λειτούργησε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το ποιος είναι κολλητός ποιου, ποιος είναι ψηφοφόρος ποιου, που σήμαινε ότι προσλαμβάνανε άτομα χωρίς να υπάρχει ανάγκη».

Ο κηπουργός και το… κατεστραμμένο γκαζόν

Ηλίας Γιαλάφος: «Χαρακτηριστικά θα πω ότι όταν πήγα να κάνω ειδικότητα στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας, τότε το 1999-2000, οι ανάγκες του Αλεξάνδρας ήταν να βρεθεί τρόπος να προκηρυχθεί θέση κηπουρού (!) για ένα νοσοκομείο το οποίο είχε 4Χ4 μέτρα κήπο με γκαζόν το οποίο ήταν κατεστραμμένο. Για ένα νοσοκομείο που έχει και Πανεπιστημιακές Κλινικές, τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό και πολλές από τις νοσηλεύτριες τότε που προσλαμβάνονταν σε όλα τα νοσοκομεία με διάφορους τρόπους έπαιρναν μετάταξη για διοικητικό προσωπικό για να μην έχουν τα απογεύματα κτλ. Με θέσεις κενές που παραμένουν στην πορεία του χρόνου. Και όλα αυτά μετακινούνται στο χρόνο».

 

Τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας στα εξωτερικά ιατρεία και ατελείωτες ουρές!

Ηλίας Γιαλάφος: «Έχει γονατίσει ο Ευαγγελισμός, έχει γονατίσει το Γενικό Κρατικό Νικαίας. Το κράτος προσπαθεί, χωρίς απόλυτη επιτυχία να είναι λίγο δίπλα, προσπαθεί, όμως αυτό δεν αρκεί. Φανταστείτε ότι σε εφημερίες του Ευαγγελισμού ή του Γενικού Κρατικού Αθηνών και Νικαίας μπορεί να φτάσουν τη μία μέρα μέχρι και 1.000 άτομα να περάσουν από τα εξωτερικά ιατρεία με εισαγωγές πολλών από αυτά τα περιστατικά μέσα στις κλινικές τους».

Αυξήθηκαν οι ασθένειες λόγω Μνημονίων!

Ηλίας Γιαλάφος: «Η παρατήρηση σε σχέση με την επιρροή που έχει το στρες και η δυναμική που έχει το άγχος στην καθημερινότητά μας, φαίνεται ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκφραση είτε αυτοάνοσων, είτε κακοηθειών -καρκίνους – είτε καρδιαγγειακών νόσων. Η παρουσία του Μνημονίου στην καθημερινότητά μας, αν υπήρχε μία μαθηματική, στατιστική προσέγγιση, βλέποντας τα αυτοάνοσα-καρκίνους-καρδιαγγειακά- την αύξηση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή και των νευρολογικών – ψυχιατρικών νοσημάτων, είναι επιθετική στο πέρασμα των χρόνων. Δηλαδή, αν πάρουμε από το 2007 που ήταν μία περίοδος της ευημερίας, μετά την Ολυμπιάδα, όλοι χαρούμενοι, σκεφτόμασταν τις διακοπές, αν το δείξουμε του γείτονά μας, να πάρουμε και δάνεια να πάμε και περνώντας στο Καστελλόριζο, περνώντας από κει στις αλλαγές των Πρωθυπουργών, φτάνοντας στη μάχη εναντίον του Μνημονίου μέχρι σήμερα, θα δούμε ότι έχουμε ανέβει επιθετικά τα ποσοστά και με κακή πρόγνωση του χρόνου. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνον με το ιατρικό κομμάτι, έχει να κάνει και με την και με την οικονομική ανάλυση της επίδρασης αυτών των νοσημάτων στην οικονομική επιβάρυνση. Γιατί όλα αυτά τα νοσήματα έχουν και αιτήσεις σε κρατικούς φορείς για επιδόματα, για συντάξεις και για άλλα τα οποία δεν μπορούμε σα χώρα εύκολα να τα αντιμετωπίσουμε».