Πως συνδέεται το λάθος βούρτσισμα των δοντιών με την υγεία…

Πως συνδέεται το λάθος βούρτσισμα των δοντιών με την υγεία…
Η παράλειψη του συστηματικού βουρτσίσματος των δοντιών δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον κλάδο της οδοντιατρικής. Έρευνα έδειξε ότι κυρίως τα άτομα που έχουν κάποια χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους, προκαλώντας ασθένειες από διαβήτη τύπου Β μέχρι καρδιοπάθειες, άνοια, νεοπλασίες και εγκεφαλικά!

Τις κλινικές δοκιμές έκανε ο καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, Ιαν Τσαπλ. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων, διάστημα μέσα στο οποίο εκδηλώνονται οι επιπτώσεις από την παράλειψη του ολοκληρωμένου καθαρισμού των δοντιών (κατά τρόπο ώστε να βουρτσίζεται ο αρμός οδόντος και ούλου) στο ανοσοποιητικό. Ειδικότερα, όπως κατέγραψε η έρευνα, η πρώτη και αισθητή συνέπεια ήταν η εκδήλωση ελαφράς μορφής ουλίτιδας. Στα ίδια άτομα καταγράφηκε επίσης επιβράδυνση της δράσης των λευκών αιμοσφαιρίων, που κινούνται με πολύ βραδύτερη ταχύτητα για να «επιτεθούν» στον μολυσματικό παράγοντα που εισβάλει στον οργανισμό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ως συνέπεια της φλεγμονής των ούλων, ολόκληρος ο οργανισμός εκδήλωσε συμπτώματα φλεγμονής (ορατή ως ερεθισμός και ελαφρύ οίδημα). Αν και αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική, εφόσον η διάρκειά της παραμείνει περιορισμένη, μια παρατεταμένη υποβολή του οργανισμού σε παράγοντες ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού εξαιτίας χρόνιας φλεγμονής, όπως και μιας ουλίτιδας που δεν αντιμετωπίζεται, πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οι τελευταίες οδηγούν, λόγω αδρανοποίησης του ανοσοποιητικού, σε μόνιμες βλάβες σε όργανα αλλά και στο κυκλοφορικό σύστημα.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή που προκαλεί η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη σε διάστημα μερικών εβδομάδων, εφόσον ξεκινήσει συστηματικό και ορθό βούρτσισμα των δοντιών (το οποίο χαρακτηρίζουν εξίσου σημαντικό για την υγεία όσο ο θηλασμός, ο εμβολιασμός και η καλή διατροφή). Πώς ορίζεται αυτό; Οπως επισημαίνουν, το ελαφρύ βούρτσισμα πρέπει να καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του οδόντος και την ένωσή του με τα ούλα. Η συχνότητα βουρτσίσματος εξαρτάται από την οξύτητα των τροφών που καταναλώνουμε (για παράδειγμα, τα γλυκά και τα τσιμπολογήματα μεταξύ γευμάτων αυξάνουν τα επικίνδυνα για τα δόντια επίπεδα οξύτητας).