Πως να προφυλαχθείτε από τις… ψείρες!

Πως να προφυλαχθείτε από τις… ψείρες!

 

 

«Ξύνεσαι;», θα έχετε σίγουρα ρωτήσει με μισοεπιθετικό, μισοπανικοβλημένο ύφος το παιδί σας κάπου κάποτε. Στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στην κατασκήνωση και στο παιχνίδι στη γειτονιά, ένας εχθρός παραμονεύει και απειλεί να διαταράξει την ήσυχη, οικογενειακή ζωή: οι ψείρες που στήνουν ομαδικά τσιμπούσια και μίνι πάρτι στα κεφάλια των «θυμάτων» τους. Η νέα σχολική χρονιά έχει προ εβδομάδων αρχίσει και η επιδρομή των ενοχλητικών ζωυφίων ίσως έχει ήδη αρχίσει να σας απασχολεί. Δείτε, λοιπόν, πώς να προλάβετε το κακό (και την ομαδική μετανάστευση ψειρών στο κεφάλι του μικρού σας), αλλά και πώς να τις εξολοθρεύσετε.

Πώς θα προφυλάξετε το παιδί
Πρόληψη με ό,τι έχουμε… στο ντουλάπι μας

Κατ’ αρχάς, πρέπει να έχετε κατά νου, ότι αν το παιδί συναναστρέφεται με παιδιά που έχουν ψείρες αργά ή γρήγορα θα κολλήσει. Δεν μπορείτε να του απαγορεύσετε την παρέα με άλλα παιδιά φυσικά, μπορείτε όμως να προσπαθήστε να περιορίσετε την κοινή χρήση βουρτσών, χτενών και αξεσουάρ για τα μαλλιά.

Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, που δεν είχαν στη διάθεσή τους τη σωρεία προϊόντων που σήμερα συναντούμε στα ράφια των φαρμακείων, χρησιμοποιούσαν οινόπνευμα για ως μέτρο πρόληψης. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια προληπτική λοσιόν, μπορείτε να βρέξετε τα μαλλιά του, να βουτήξετε μια χτένα με πολλά «δοντάκια» στο οινόπνευμα και να το χτενίσετε με επιμέλεια δίνοντας έμφαση στις ρίζες των μαλλιών.

Αν επιλέξετε τη φυσική οδό, μην εφαρμόσετε οινόπνευμα κατ’ ευθείαν στο κεφάλι του παιδιού, γιατί δερματικοί ερεθισμοί ελλοχεύουν.

Πώς να ελέγξετε το κεφάλι του παιδιού για ψείρες
Αν υποψιαστείτε ότι ο εχθρός είναι ήδη μέσα στο σπίτι σας, τότε αναλάβετε δράση, τσεκάροντας το κεφάλι του παιδιού με τον πατροπαράδοτο τρόπο: φως, πετσέτα και χτενάκι:

-Βάλτε το παιδί να καθίσει σε ένα σημείο φωτεινό.

-Απλώστε στους ώμους του μια άσπρη πετσέτα (ώστε να φαίνονται οι συνήθως καφετιές ή μαύρες ψείρες, αν τυχόν πέσουν).

-Ελέγξτε για κόνιδες στα στέκια τους, δηλαδή πίσω από τα αυτιά και στη βάση του αυχένα. Μεθοδικά, ελέγξτε τούφα, τούφα όλο το κεφάλι εστιάζοντας την προσοχή σας στις ρίζες των μαλλιών και χτενίζοντας παράλληλα με το χτενάκι.

-Χτενίζοντας, αν η κατάσταση είναι… προχωρημένη, ίσως δείτε τα μικρά ζωύφια να πέφτουν στην πετσέτα. Παράλληλα, κοιτάζοντας προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών πιάστε ό,τι δείτε να κινείται και πνίξτε το σε ένα πιατάκι με οινόπνευμα.

Πώς να απαλλαγείτε
Εφαρμόστε το αντιφθειρικό της επιλογής σας, προσέχοντας να ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης.

Στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία του ελέγχου που αναφέρθηκε προηγουμένως –έστω και μία κόνιδα να έχει μείνει ζωντανή, είναι ικανή να επαναφέρει μια μικρή αποικία.

Τέλος, φροντίστε να πλύνετε με ζεστό νερό πετσέτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κοκαλάκια και ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν από το παιδί το τελευταίο 48ωρο, ώστε να είστε βέβαιοι ότι νικήσατε κάθε εισβολέα.

ΠΗΓΗ: mama365.gr