Πως θα “ξεκολλήσετε” τα παιδιά σας από το κινητό και το tablet…

Πως θα “ξεκολλήσετε” τα παιδιά σας από το κινητό και το tablet…

 

 

Γήπεδα, μπάλα, τρέξιμο και κυνηγητό έχουν δώσει τη θέση τους σε παιχνιδομηχανές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά και tablets. Σε μια ακραία περίπτωση θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι πιο πιθανό αντί για το όμορφο πρόσωπο των παιδιών σας να βλέπετε την… οθόνη ενός tablet.

Βέβαια, όλα όπως γνωρίζουμε, πρέπει να γίνονται με μέτρο. Τα παιδιά εννοείται πως θα βγουν να παίξουν έξω με τους φίλους τους αλλά και θα περάσουν κάποια ώρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια σε υπολογιστές, κινητά και tablets. Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «δαιμονοποιούμε» την τεχνολογία.

Πάμε να δούμε λοιπόν 5 «κανόνες» που σαν γονείς θα ήταν καλό να βάλετε στα παιδιά σας για τη χρήση της «σύγχρονης διασκέδασης».

Βάλτε βασικούς κανόνες
Όταν κάποιος για παράδειγμα παίρνει τα κλειδιά του πρώτου του αμαξιού ναι μεν μπορεί να πάει όπου θέλει αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει τον ΚΟΚ. Όταν όμως «παραδίδετε» ένα tablet στα χέρια ενός παιδιού είναι σαν να του λέτε «ορίστε, κάνε ό,τι θες με αυτό».

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Δεν γίνεται να αφήνετε στο παιδί σας χωρίς κανόνες ένα κινητό ή ένα tablet. Αρχικά, θέστε ένα χρονικό όριο που μπορεί να το χρησιμοποιεί. Εάν πρόκειται για κάτω από 5 ετών παιδάκι, τότε ως μέγιστο χρόνο ορίστε το μισάωρο. Μόνο ένα μισάωρο την ημέρα.

Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο, τότε καλό θα ήταν να θέσετε εσείς ένα λογικό χρονικό όριο, το μέρος αλλά και το πότε θα το χρησιμοποιήσει. Εάν «παραβιάσει» τους κανόνες, τότε υπάρχει και «τιμωρία». Για παράδειγμα, δεν θα χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνο για μια ολόκληρη ημέρα ή για μια βδομάδα κτλπ.

«Πάρτε» για να… δώσετε
Εάν το παιδί σας περνά μια ώρα παίζοντας στο κινητό, τότε ζητήστε του να περάσει την ίδια ώρα διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας μια άλλη δραστηριότητα.

Μπορείτε επίσης, στο πλαίσιο «πάρε – δώσε» να του θέσετε κάποιες δουλειές. Π.χ, «θα παίξεις μια ώρα στην κονσόλα σου, αλλά μετά θα πρέπει να στρώσεις το κρεβάτι σου ή να μαζέψεις το δωμάτιό σου».

Αποφασίστε το που και το πότε
Όπως γράψαμε και πιο πάνω, μια ιδανική τακτική είναι να βάλετε κανόνα για το πότε και το που μπορεί να χρησιμοποιήσει κινητά, υπολογιστές κτλπ. Δημιουργήστε «ασφαλείς ζώνες». Για παράδειγμα, μη χρησιμοποιείτε στο τραπέζι όταν τρώτε το κινητό σας. Με αυτόν τον τρόπο γίνεστε οι ίδιοι πρότυπο στα παιδιά σας για να μη «χαζεύουν» στο κινητό ακόμα και όταν τρώνε.

Κανόνες και στο αυτοκίνητο
Μέσα στο αμάξι, καλό θα ήταν να συμφωνήσετε από πριν πόση ώρα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές τους. Μην επιτρέψετε παραπάνω από 10 λεπτά συνεχόμενα. Καλή ιδέα για να απασχολήσετε τα παιδιά σας είναι να παίξετε κάποιο παιχνίδι. Για παράδειγμα, πείτε τους να παρατηρούν έξω από το αυτοκίνητο και να λένε π.χ τί βλέπουν. Πήρατε την ιδέα.

Εξηγήστε τους
Καλό θα ήταν να έχετε μια «τεχνολογική» κουβέντα με τα παιδιά σας. Μιλήστε τους για το τί είναι ένα tablet, πού χρησιμεύει, ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος που κάποιος το χρησιμοποιεί κτλπ. Πείτε τους για τις δουλειές που μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής κτλπ. Φυσικά, μιλήστε τους και για το μέτρο. Άλλωστε, το «παν μέτρον άριστον» δεν υπάρχει τυχαία.

ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr