Προστατεύστε τα μάτια σας από τον ήλιο…

Προστατεύστε τα μάτια σας από τον ήλιο…
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για βλάβες τόσο από οξεία όσο και από χρόνια έκθεση ανήκουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια, τα βρέφη, τα νήπια και τα μικρά παιδιά, καθώς και οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στα μάτια για καταρράκτη, όσοι έχουν κάνει φωτοδυναμική θεραπεία για εκφύλιση ωχράς κηλίδος και όσοι παίρνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία (όπως ορισμένα αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά).

Επίσης ανήκουν σε αυτές τις ομάδες όσοι εργάζονται σε υπαίθριους χώρους το μεσημέρι (λ.χ., αγρότες, ψαράδες, οικοδόμοι), όσοι εργάζονται σε χώρους με τεχνητές πηγές της UV (λ.χ., σολάριουμ, λάμπες φθορισμού) και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι λάτρεις των θαλάσσιων και των χειμερινών σπορ.

Συμβουλές για να προστατευτείτε από τις υπεριώδης ακτινοβολίες:
Αγοράστε από κατάστημα οπτικών ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου που θα φέρουν τη σήμανση CE και θα αναγράφουν ότι απορροφούν πλήρως τη UVA και τη UVB.
Πιο σκούρα δεν σημαίνει μεγαλύτερη ηλιοπροστασία. Αντιθέτως, σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση στη UV διότι διαστέλλεται η κόρη του ματιού λόγω του σκούρου χρώματος.
Αγοράστε γυαλιά ηλίου που καλύπτουν τα μάτια και στο πλάι. Οσο πιο μεγάλα είναι τα γυαλιά και όσο μεγαλύτερη περιφέρεια των ματιών καλύπτουν τόσο περισσότερο προστατεύουν από τον ήλιο.
Φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο που θα σκιάζει καλά τα μάτια σας.
Αν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, να φοράτε και γυαλιά ηλίου, ακόμη κι αν οι φακοί παρέχουν κάποια προστασία από τη UV.
Μην κολυμπάτε με φακούς επαφής ιδιαίτερα σε πισίνες όπου υπάρχει μεγάλος φόβος από μολύνσεις, αν όμως είναι απαραίτητο χρησιμοποιήστε ημερήσιους φακούς επαφής.
Όταν υπάρχουν σύννεφα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ήλιος, διότι η UV τα διαπερνά σε μεγάλο ποσοστό (ως 80%). Χειμώνα – καλοκαίρι, με ή χωρίς συννεφιά, να φοράτε γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους.
Μην κοιτάζετε ποτέ «κατάματα» τον ήλιο: κινδυνεύετε από ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι ουσιαστικά η βλάβη του βαθύτερου χιτώνα των ματιών εξαιτίας της ηλικιακής ακτινοβολίας.
Να θυμάστε ότι το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και χρειάζεται καλή αντηλιακή προστασία (SPF τουλάχιστον 15) και καπέλο.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν «καίει» ο ήλιος. Από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα το καλύτερο (όχι μόνο για τα μάτια αλλά γενικώς) είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.
Μην ξεχνάτε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Όλων τα μάτια κινδυνεύουν από τον ήλιο, συνεπώς χρειάζονται και αυτοί καπέλα και γυαλιά ηλίου.
Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό ή τον οφθαλμίατρο αν προκαλούν φωτοευαισθησία.
Να έχετε μαζί μας τεχνητά δάκρυα και αντιβιοτικό τομπραμυκίνη σε απομακρυσμένες περιοχές διακοπών με αδύνατη πρόσβαση σε γιατρό ή φαρμακείο.