ΠΡΟΣΟΧΗ! Τι κίνδυνο “κρύβει” το ξαναζεσταμένο ρύζι…

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τι κίνδυνο “κρύβει” το ξαναζεσταμένο ρύζι…
Σύμφωνα με μελέτες, μέσα στο ωμό ρύζι υπάρχει πιθανότητα να περιέχονται σπόρια του Bacillus cereus. Το Bacillus cereus αποτελεί βακτήριο ικανό να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Παρότι το βράσιμο του ρυζιού σκοτώνει τον μεγαλύτερο αριθμό σπορίων, υπάρχει η πιθανότητα επιβίωσης ορισμένων από αυτών.

Όταν μετά το γεύμα σας αφήσετε το περίσσιο ρύζι σε αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, θα εκκολαφτούν σε βακτήρια, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν και να ξεκινήσουν την παραγωγή τοξινών που προκαλούν εμετό ή διάρροια. Το συγκεκριμένο φαινόμενο θα γίνεται όλο και πιο έντονο για όσο περισσότερο χρόνο παραμείνει το ρύζι σε σε θερμοκρασία δωματίου.

Στην περίπτωση που έχετε καταναλώσει το μολυσμένο ρύζι, υπάρχει πιθανότητα να αρρωστήσετε παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως εμετό ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνηθίζεται να μη διαρκούν πάνω 24 ώρες.

Μερικές συμβουλές σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση του ρυζιού είναι οι εξής:

1. Μαγειρέψτε όσο χρειάζεστε για ένα γεύμα και καταναλώνετε το ρύζι αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί

2. Σε περίπτωση που σας περισσέψει, τοποθετήστε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας)

3. Αποφύγετε να διατηρήσετε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο άνω της μιας ημέρας προτού το ξαναζεστάνετε για να το φάτε

4. Πάντα ξαναζεστάνετε το ρύζι και βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί στο σύνολό του χωρίς να έχουν μείνει κρύα σημεία.

5. Μην ξαναζεστάνετε το ρύζι πάνω από μία φορά