Προσοχή! Όταν έχετε πυρετό, ΜΗΝ τρώτε…

Προσοχή! Όταν έχετε πυρετό, ΜΗΝ τρώτε…

 
“Feed the cold and starve the fever”, λένε οι Αγγλοσάξονες και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει να τρώμε όταν είμαστε κρυωμένοι και να είμαστε λιτοδίαιτοι όταν έχουμε πυρετό.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale διερεύνησαν κατά πόσο η λαϊκή ρήση που λέει ότι πρέπει να τρώμε όταν είμαστε συναχωμένοι και αντίθετα να αποφεύγουμε το βαρύ φαγητό όταν έχουμε πυρετό (“Feed the cold and starve the fever”) ευσταθεί.

Έτσι δοκίμασαν την εν λόγω λαϊκή σοφία σε ποντίκια και βρήκαν ότι όσα είχαν μία ιογενή λοίμωξη (ένα κρύωμα, μία ίωση) γίνονταν καλύτερα όταν έτρωγαν καλά. Αντίθετα όσα είχαν μία μικροβιακή λοίμωξη (που προκαλεί κατά κανόνα και πυρετό) σταματούσαν ούτως ή άλλως ενστικτωδώς να τρώνε (όπως έχουμε παρατηρήσει ότι συμβαίνει και με μας τους ίδιους ή τα παιδιά μας όταν είμαστε πολύ άρρωστοι) και γίνονταν σιγά σιγά καλύτερα.

Μάλιστα η έρευνα αποκάλυψε ότι η ζάχαρη ήταν η χειρότερη τροφή για τα ποντίκια με μικροβιακή λοίμωξη ενώ οι πρωτεΐνες και το λίπος τα βοήθησαν να γίνουν καλύτερα. Μάλιστα όταν τα υποχρέωσαν να φάνε γλυκόζη πέθαναν ενώ αντίθετα όταν υπέφεραν από ιογενείς λοιμώξεις πέθαιναν εξαιτίας της στέρησης του φαγητού.

Καλό είναι λοιπόν, συμβουλεύουν οι επιστήμονες να ακολουθούμε το ένστικτό μας και να τρώμε περιορισμένα (και όχι γλυκά) όταν υποφέρουμε από κάποια μικροβιακή λοίμωξη ενώ όταν έχουμε μία απλή ίωση να τρεφόμαστε καλά.
ΠΗΓΗ: vita.gr