Προσοχή στις «μπόμπες»! Πώς θα καταλάβετε αν ένα ποτό είναι νοθευμένο και τι θα συμβεί αν το πιείτε…

Περίπου το ένα τρίτο των αλκοολούχων ποτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο παγκοσμίως είναι νοθευμένο, σύμφωνα με μετρήσεις του Παγκόσμιου Κέντρου για το Αλκοόλ (ICAP).

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα. Έχουν καταγραφεί πολλά σχετικά περιστατικά κατά καιρούς. Το προηγούμενο καλοκαίρι, εξαρθρώθηκε δίκτυο με δυο παράνομα παρασκευαστήρια ποτών «μπόμπες» στο Καματερό και στο Μενίδι. Διακινούσαν λαθραία αιθυλική αλκοόλη που είχε εισαχθεί με νταλίκες από την Βουλγαρία στην Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κρήτη και την Αττική.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι νόθευσης των ποτών.
Ο πιο ακίνδυνος είναι όταν αραιώνεται με νερό. Μειώνεται η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά αυτό συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση.
Μια άλλη τεχνική είναι η αλλαγή της ετικέτας φτηνών ποτών με επώνυμες εταιρίες. Συνήθως, τα πιο φτηνά ποτά περιέχουν κακής ποιότητας αλκοόλ, καθώς περνάνε από μια απόσταξη, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Τα κανονικά ποτά περιέχουν αιθανόλη. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, αντικαθίσταται με μεθανόλη, ισοπροπύλιο και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά, διαλύτες και καύσιμα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, μέχρι και θάνατο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Λήθαργος, ζαλάδα, πονοκέφαλος και τάση προς εμετό είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται τις πρώτες 12 με 14 ώρες.
Η συστηματική κατανάλωση νοθευμένων ποτών μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα στην καρδιά, το συκώτι και το κυκλοφορικό, δυσκολίες στην όραση, όπως αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση, αλλά και βλάβες στον εγκέφαλο, στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Στο όνομα του κέρδους, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον αγγλικό κυβερνητικό οργανισμό Food Standards Agency, το ποτό που νοθεύεται πιο συχνά είναι η βότκα.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν τα ποτά τους από γνωστά μαγαζιά και να μην παρασύρονται αν βρίσκουν κάποιο επώνυμο ποτό σε πολύ χαμηλή τιμή. Πρέπει να προσέχουν την συσκευασία του ποτού. Αν έχει ορθογραφικά ή το μπουκάλι είναι θολό ή διαφορετικό απ’ ότι έχετε συνηθίσει, πιθανότατα το ποτό είναι νοθευμένο.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Παρόλο που είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν το ποτό είναι «μπόμπα», υπάρχουν μικρά κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν.

Καλό είναι να μυρίσουμε και να δοκιμάσουμε το ποτό σκέτο, πριν προσθέσουμε κάποιον χυμό ή αναψυκτικό που θα το αλλοιώσει. Αν έχει περίεργη ασυνήθιστη γεύση και «καίει» το λαιμό, είναι κακής ποιότητας αλκοόλ.
Αν έχετε μπουκάλι, κλείστε το και κουνήστε το. Αν το αλκοόλ είναι καθαρό, θα θολώσει για μερικά μόνο δευτερόλεπτα και μετά θα επανέλθει στο κανονικό του χρώμα. Διαφορετικά, είναι νοθευμένο.

valueforlife.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...