ΠΡΕΠΕΙ να αποφύγετε το fast food! Δείτε γιατί…

Όσοι τρώνε συχνά πρόχειρο φαγητό, αυτό που συνήθως λέμε junk food, έχουν υψηλότερα ποσοστά χημικών ουσιών στο σώμα τους.

 Οσοι συνηθίζουν να τρώνε πρόχειρο φαγητό σε φαστ φουντ, κοινώς junk food, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένες συγκεντρώσεις των δυνητικά επικίνδυνων φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν φάει έξω την προηγούμενη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο περίπου 35% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο σώμα τους, σε σχέση με όσους είχαν μαγειρέψει και είχαν φάει στο σπίτι τους.

Τι είναι οι φθαλικές ενώσεις
Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για να κάνουν πιο εύκαμπτες και ανθεκτικές τις πλαστικές συσκευασίες φαγητών, καλλυντικών, σαπουνιών, καθαριστικών και άλλων χρηστικών προϊόντων. Οι εν λόγω ουσίες έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν ορμονικές διαταραχές και στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, καρκίνο του μαστού, διαβήτη τύπου 2, υπογονιμότητα και άλλες ασθένειες.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους έφηβους
Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους εφήβους που ολοένα και συχνότερα τρώνε πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού. Οι νέοι που έτρωγαν με τους φίλους τους σε κάποιο ταχυφαγείο αρκετά συχνά, είχαν 55% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που εκτιμούσαν περισσότερο το φαγητό της…μαμάς.

Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Έιμι Ζότα του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, ανέλυσαν στοιχεία για 10.253 ανθρώπους που κλήθηκαν να περιγράψουν τι έφαγαν και πού κατά το προηγούμενο 24ωρο. Έξι στους δέκα συμμετέχοντες (61%) είχαν φάει έξω την προηγούμενη μέρα. Στη συνέχεια, μέσω εξέτασης ούρων, μετρήθηκαν τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων σε κάθε άτομο. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το φαγητό που ετοιμάζεται στο σπίτι, έχει μικρότερες πιθανότητες να περιέχει υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, χημικών ουσιών που σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και άλλα προβλήματα υγείας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το junk food μπορεί να αποτελεί μια σημαντική και έως τώρα υποτιμημένη πηγή έκθεσης στις φθαλικές ενώσεις, τουλάχιστον για τον πληθυσμό των ΗΠΑ» δήλωσε η δρ Ειμι Ζότα, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian».
vita.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...