Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγετε τα πρόσθετα τροφίμων;

Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγετε τα πρόσθετα τροφίμων;

 
Ο μόνος τρόπος για να σταματήσετε να τρώτε πρόσθετα τροφίμων είναι να σταματήσετε να τρώτε επεξεργασμένες τροφές. Το να σταματήσετε να τρώτε επεξεργασμένες τροφές μπορεί να φαίνεται μια ριζοσπαστική ιδέα, αλλά είναι μια αναγκαιότητα, αν θέλετε να έχετε καλή υγεία. Και αν το δούμε ιστορικά, οι επεξεργασμένες τροφές είναι κάτι «ριζοσπαστικό» και «νέο».

 

Οι άνθρωποι έχουν αναπτυχθεί με λαχανικά, κρέας, αυγά, φρούτα και άλλες πλήρεις τροφές επί χιλιετίες, ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα επινοήθηκαν πρόσφατα. Οι επεξεργασμένες, συσκευασμένες τροφές και τα εστιατόρια fast food (ταχυφαγεία) είναι πραγματικά μια ριζοσπαστική αλλαγή όσον αφορά στην ιστορία της παρασκευής τροφίμων. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις κατεψυγμένων τροφών δεν ξεκίνησαν νωρίτερα από τη δεκαετία του 1920. Αν θέλετε να τρώτε υγιεινά, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε το μοντέλο διατροφής πριν από τη δεκαε¬τία του 1950 και να ξοδεύετε περισσότερη ώρα στην κουζίνα για να παρασκευάσετε υψηλής ποιότητας γεύματα για σας και την οικογένειά σας.

 

Πώς μπορεί κανείς να αμυνθεί; Αποτελούν τα βιολογικά ολοκληρωμένη πρόταση αποφυγής των επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα; Τα βιολογικά τρόφιμα, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν σίγουρα μια προσπάθεια για επιστροφή στα πιο ασφαλή, υγιεινά και παραδοσιακά τρόφιμα. Βιολογικές καλλιέργειες τροφίμων που δεν εμπεριέχουν καθόλου προστιθέμενες ουσίες, για συντήρηση ή βελτίωση γεύσης, αρώματος ή εμφάνισης, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, αφού οι καταναλωτές αναζητούν την ποιοτικότερη διατροφή και επιδιώκουν τη μεγαλύτερη προστασία της υγείας τους. Αν και στις υπάρχουσες συνθήκες καλλιεργειών και στις αυξημένες ανάγκες τα βιολογικά τρόφιμα μάλλον δύσκολα μπορούν να δώσουν την ολοκληρωμένη πρόταση αποφυγής της χρήσης συντηρητικών, είναι ασφαλώς μια σημαντική λύση και διατροφική διέξοδος, αν και είναι ακόμα αρκετά ακριβή για το γενικό πληθυσμό.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο ” ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;”
Εκδόσεις Κάδμος