Ποιες γυναίκες “χτυπάει” πιο συχνά η ουρολοίμωξη…

Ποιες γυναίκες “χτυπάει” πιο συχνά η ουρολοίμωξη…

 
Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται όταν εισέρχονται βακτήρια στην ουρήθρα, το σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη ώστε να απορριφθούν από το σώμα. Εάν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, τα βακτήρια μπορεί να φτάσουν έως τα νεφρά και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

 

Οι γυναίκες είναι γενικώς πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη από τους άντρες λόγω της ανατομίας του αναπαραγωγικού τους συστήματος, αλλά και κάποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη από άλλες γυναίκες. Πού οφείλεται αυτό;

 

Οι συχνές ουρολοιμώξεις μπορεί να οφείλονται στο συχνό σεξ. Κατά τη σεξουαλική επαφή είναι εύκολο να μεταφερθούν παθογόνα βακτήρια από την περιοχή του πρωκτού στην ουρήθρα. Επίσης, ορισμένα προφυλακτικά, συγκεκριμένα όσα περιέχουν το σπερματοκτόνο νονοξυνόλη-9, μπορεί να προκαλέσουν μικροσκοπικές εκδορές στην ουρήθρα ή γύρω από αυτή, διευκολύνοντας τη λοίμωξη από τα βακτήρια.

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως καλό είναι οι γυναίκες να πηγαίνουν στην τουαλέτα μετά το σεξ και όχι πριν για να μειώσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

 

Οι συχνές ουρολοιμώξεις μπορεί να εξηγηθούν από το γενετικό υπόβαθρο της γυναίκας.

 

Ορισμένες γυναίκες διαθέτουν στο τοίχωμα της κύστης τους έναν υποδοχέα που επιτρέπει στα βακτήρια να προσκολλώνται πιο εύκολα, αυξάνοντας κατ’ επέκταση τις πιθανότητες ουρολοίμωξης.