Ποια χόμπι θα σε βοηθήσουν να αντιμετώπισες την κατάθλιψη…

Ποια χόμπι θα σε βοηθήσουν να αντιμετώπισες την κατάθλιψη…
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κάποιες ασχολίες, που μπορούμε να εντάξουμε έντονα στο καθημερινό μας πρόγραμμα, οι οποιες επιδρούν θετικά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Αυτό συμβαίνει διότι ξεχνιόμαστε από τα προβλήματα μας αλλα παράλληλα μας χαρίζουν γέλιο, αίσθημα ευχαρίστησης, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Δείτε τα παρακάτω χόμπι και επιλέξτε με αποφασιστικότητα να ξεκινήσετε όσα περισσότερα μπορείτε, ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας αλλα και τους γύρω σας.
1. Διάβασμα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσεις να διαβάζεις. Ανάμεσα σε αυτούς και η αποβολή του στρες. Εκτός από τη διεύρυνση των οριζόντων σου, η ανάγνωση σε κάνει να ξεχνιέσαι έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας και κρατά το μυαλό σου σε εγρήγορση.
2. Άσκηση
Εκτός από το καλλίγραμμο σώμα και τη φυσική αντοχή, με την άσκηση αποκομίζεις και οφέλη για τον ψυχισμό σου. Η γυμναστική ως γνωστό διώχνει το στρες και αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης. Κι αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη, δοκίμασε την άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Φόρα φόρμα κι αθλητικά παπούτσια, πήγαινε στο κοντινότερο πάρκο και ξεκίνα το τζοκινγκ.
3. Πλέξιμο
Ότι ηλικία κι αν έχεις το πλέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να αποβάλλεις το συσσωρεμένο άγχος. Πέρα από τη χαρά της δημιουργίας, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κάνεις με το βελονάκι σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να συγκεντρωθείς ξεχνώντας τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις.
4. Χορός
Πολλαπλά είναι και τα οφέλη του χορού που γυμνάζει σώμα αλλά και νου. Ταυτόχρονα σε γυμνάζει και κρατά σε εγρήγορση τη μνήμη! Η μουσική από την πλευρά της σε χαλαρώνει και οι χορευτικές κινήσεις σε βοηθούν να αποβάλλεις το στρες. Δοκίμασέ το και δε θα χάσεις.
5. Ζωγραφική κι άλλα εικαστικά χόμπι
Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί ψυχολόγοι επιστρατεύονται την τέχνη ως μέσον θεραπείας. Όπως και ο χορός, έτσι και η ζωγραφική, η γλυπτική ή όποια άλλη μορφή τέχνης, βοηθούν την εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας και μας συμφιλιώνουν, αποσπούν την προσοχή μας από τα προβλήματα και μας γεμίζουν με τη χαρά της δημιουργίας.
6. Κηπουρική
Άλλο ένα δημοφιλές αγχολυτικό χόμπι είναι και η ενασχόληση με τα φυτά. Η κηπουρική σε φέρνει σε επαφή με τη φύση και σε βοηθά να διαχειριστείς το στρες της καθημερινότητας. Άλλωστε το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει πολλαπλά! Διάλεξε τα φυτά που προτιμάς, ενημερώσου σωστά και φτιάξε τον δικό σου παραμυθένιο κηπάκο, ακόμη κι αν έχεις μικρή βεράντα.
7. Μαγειρική
Αν μέχρι σήμερα πίστευες πως η μαγειρική είναι μόνο μια απαραίτητη αγγαρεία, αναθεώρησε κι αντιμετώπισέ την σαν μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία με ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες! Από το κόψιμο των υλικών μέχρι την εκτέλεση της συνταγής και το ψήσιμο, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική σε απορροφούν από τις αρνητικές σκέψεις και σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσεις τη δημιουργικότητά σου. Άλλωστε, το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία που ενεργοποιεί και τις πέντε αισθήσεις: ακοή, όσφρηση, όραση, γεύση και αφή!
8. Φωτογραφία
Δε χρειάζεσαι μαθήματα ούτε να είσαι επαγγελματίας φωτογράφος για να εξασκήσεις το χόμπι. Δε χρειάζεσαι πολλά: μια κάμερα, διάθεση, επιλογή προορισμού κι έφυγες. Μέσα από το φωτογραφικό φακλό βλέπεις τον κόσμο αλλιώς και μαθαίνεις να ανακαλύπτεις την ομορφιά που βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου “κρυμμένη”. Μαθαίνοντας να την αναγνωρίζεις, αλλάζοντας την οπτική από την οποία βλέπεις τα πράγματα, μέσα από το φωτογραφικό φακό θα σε βοηθήσει να δεις τη ζωή θετικά κι από άλλο πρίσμα. Δοκίμασέ το! Σκέψου πόσες ωραίες φωτογραφίες θα βγάλεις και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις όμορφα κάδρα και κολάζ.