Ποια πάθηση επιδεινώνει η κακή κυκλοφορία του αίματος;

Όπως και με τις ανωμαλίες του συνδετικού ιστού, η κακή κυκλοφορία και λεμφική παροχέτευση μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κυτταρίτιδα. Το λίπος ή ο λιπώδης ιστός είναι σχετικά πλούσιος σε αιμοφόρα αγγεία. Η μειωμένη ροή του αίματος, το πρήξιμο από τη συσσώρευση υγρών (οίδημα) και η τοπική φλεγμονή μπορούν να επιδεινώσουν την τάση των γυναικών για χαλάρωση του δέρματος και να επιταχύνουν την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας μέσω ενός ντόμινο.
Όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία γίνονται εύθραυστα, διαρρέουν περίσσεια υγρού που συσσωρεύεται στα διαμερίσματα μεταξύ των θαλάμων του λίπους. Αυτό το αποτέλεσμα αυξάνει την πίεση μέσα στους ιστούς, με αποτέλεσμα την κακή λεμφική παροχέτευση. Καθώς το πλεονάζον υγρό διατηρείται στους δερματικούς ιστούς, τα λιποσφαιρίδια μαζεύονται και αναστέλλουν τη φλεβική επιστροφή. Αυτή η αγγειακή βλάβη συντελεί σε μειωμένη σύνθεση κολλαγόνου και σε ανικανότητα να επισκευάσει τη βλάβη των ιστών, η οποία αποδυναμώνει το χόριο. Με την πάροδο του χρόνου, οι συστάδες του σκληρού κολλαγόνου συμβάλλουν στον σχηματισμό ινωδών συγκροτημάτων κολλαγόνου, τα οποία εναποτίθενται γύρω από τα λιποσφαιρίδια κάτω από το δέρμα. Η σύσφιξη αυτών των ζωνών προκαλεί έναν φαύλο κύκλο που επιδεινώνει την κυτταρίτιδα και εμποδίζει τη ροή του αίματος ακόμη περισσότερο. Οι αλλαγές αυτές έχουν φανεί με απεικόνιση υπερήχων δέρματος προσβεβλημένου από κυτταρίτιδα, η οποία αποκαλύπτει τη λέπτυνση του χορίου με το λίπος να πιέζει προς τα πάνω.
Ως αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας και λεμφικής παροχέτευσης, μπορεί να εμφανιστεί κυτταρίτιδα και να επιδεινωθεί σε άτομα σε περιοχές με προδιάθεση. Ο γιατρός Carl R. Thornfeldt τονίζει: «Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν σε κυτταρίτιδα είναι η φλεβική ανεπάρκεια και η κυκλοφορική συμφόρηση. Οι μη συνταγογραφούμενες και φυτικές θεραπείες σπάνια έχουν μελετηθεί σε αυτήν την πάθηση. Αρκετές αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία ότι είναι αποτελεσματικές, αλλά μόνο η ιπποκαστανιά (horse chestnut/ Aesculus hippocastanum) και το Gotu Kola (Centella asiatica) έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα στην αναστροφή της φλεβικής ανεπάρκειας». Η Leslie Baumann, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, συμφωνεί ότι «η ιπποκαστανιά και το Gotu Kola βελτιώνουν την κυκλοφορία».
«Η αύξηση της κυκλοφορίας μπορεί να βοηθήσει αυξάνοντας τη ροή της λέμφου», τονίζει ο γιατρός Dr. Baumann. «Η λέμφος συσσωρεύεται και κάνει την κυτταρίτιδα να εμφανίζεται χειρότερα. Η αύξηση της κυκλοφορίας μπορεί να αυξήσει τη ροή της λέμφου και να βοηθήσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας».
Το λεμφικό σύστημα είναι ένα εκτεταμένο δίκτυο αγγείων τα οποία διαπερνούν όλα τα κύτταρά μας και λειτουργεί ως δοχείο απορριμμάτων – όλα τα υγρά περνούν μέσα από τα λεμφαγγεία και φιλτράρονται σε συγκεκριμένα σημεία που ονομάζονται λεμφαδένες (οι αδένες στις μασχάλες, στη βουβωνική περιοχή, στον λαιμό και αλλού). Τα υγρά περνάνε στην κυκλοφορία της λέμφου με την κίνηση του σώματος (το λεμφικό σύστημα δεν διαθέτει αντλία όπως το κυκλοφορικό σύστημα). Τα κύτταρα των λεμφαγγείων συνδέονται με τα περιβάλλοντα κύτταρα με τη βοήθεια του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης, οπότε με την κίνηση του σώματος ανοίγουν τα κενά και επιτρέπουν στα υγρά να εισέλθουν στη λέμφο και να κυκλοφορήσουν. Όταν λοιπόν έχετε πλαδαρό κολλαγόνο και ελαστίνη, έχετε και ένα νωθρό λεμφικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με τη δημιουργία της κυτταρίτιδας.